Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Ce este programul de recuperare
Recuperarea medicala este foarte importanta. Recuperarea "reprezinta un domeniu de activitate complexa medicala, educationala, sociala si profesionala  prin care se urmareste restabilirea pe cat posibil a capacitatilor functionale pierdute de catre un individ in urma unei boli sau a unui traumatism precum si dezvoltarea unor mecanisme compensatorii care sa-i asigure in viitor posibilitatea de munca sau autoservire, respectiv o viata independenta din punct de vedere economic si/sau social".  
    
Programele de recuperare sunt programe de terapie si de educatie in primul rand, create special pentru a creste calitatea vietii pacientilor cu diferite patologii, si au rolul de a creste sansa ca acestia sa se poata reintegra cat mai rapid posibil din punct de vedere social si profesional. Scopul general al recuperarii este acela de a ajuta pacientul sa-si recastige forma fizica avuta anterior bolii, sa previna deconditionarea fizica si mai ales sa previna agravarea afectiunii. Programele de recuperare cuprind diverse nivele de exercitii fizice terapeutice, monitorizate, sfaturi nutritionale, sprijin emotional si educarea schimbarii stilului de viata. Este foarte important ca pacientul sa fie constient ca reusita programului de recuperare depinde in totalitate de atitudinea pe care acesta o are fata de program, si cu cat va respecta mai in detaliu indicatiile din program, cu atat programul isi va atinge scopul.

Programele de recuperare cuprind mai multe etape:
Inainte ca un pacient sa fie integrat intr-un program de recuperare, acesta trebuie sa fie evaluat din punct de vedere medical. Evaluarile se vor efectua de asemenea si in timpul programului de recuperare, cat si la sfarsitul acestuia.  Evaluarea initiala cat si evaluarile efectuate pe parcurs, sunt de un real folos echipei medicale, care poate urmari mai usor evolutia starii de sanatate a fiecarui pacient in parte. Toate aceste examinari, vor contribui la alegerea unui program de recuperare individualizat nevoilor fiecarui pacient, eliminandu-se astfel orice posibilitate de aparitie a unor evenimente nedorite.
    
Activitatea fizica, va fi adaptata de asemenea in functie de particularitatea fiecarei afectiuni in parte, exercitiile fizice prescrise adresandu-se in mod direct restantului functional.
    
Educarea schimbarii stilului de viata. Sfaturile in ceea ce priveste dieta si nutritia vor ajuta pacientul, acolo unde este bineinteles necesar, sa nu creasca si mai mult in greutate sau sa scada in greutate, si sa aleaga un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie sanatoasa si exercitiu fizic.
    
Sprijinul moral. A-ati ajusta modul de viata la o afectiune majora nu este un lucru simplu. Cei mai multi pacienti sunt depresivi, anxiosi, isi pierd rapid aderenta sociala, iar aceste lucruri sunt amplificate de faptul ca acestia , de cele mai multe ori sunt nevoiti sa nu  mai lucreze un timp indelungat. Aceste aspecte trebuiesc corectate pentru ca pot constitui o frana in programul de recuperare.
    
Programele de recuperare sunt adaptate perfect nevoilor fiecarui pacient in parte si tin cont de diagnosticul si de stadiul de evolutie al afectiunii. Nu exista un program de recuperare care sa poata fi considerat standard pentru toti pacientii. Programele de recuperare sunt adaptate patologiei existente: neurologica, cardiaca, respiratorie, ortopedico-traumatica, etc.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â