Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

De ce nu se poate garanta vindecarea completa in urma tratamentului?
Fiecare tratament este bineinteles eficient in felul sau, insa vindecarea completa a unei afectiuni, tine foarte mult de diagnostic, de stadiul evolutiv al bolii si mai ales de particularitatile pacientului, de cat de mult acesta participa si se implica in tratament, (daca respecta sau nu regulile impuse, regulile necesare ce le presupune tratamentul respectiv), de motivatia acestuia, de conditia fizica, de varsta, etc.
    
Psihicul este un factor foarte important in procesul de tratament. Nu demult s-a constatat oficial, faptul ca mintea poate avea efecte semnificative asupra ameliorarii si chiar vindecarii anumitor boli, intr-o maniera in care medicina clasica nu va putea niciodata. Dupa cercetari intense, s-a aprofundat ceea ce sustinea acum mii de ani  filosoful Descartes, adica faptul ca exista o legatura stransa intre minte si corp. Psihicul nostru este capabil sa "comande" vindecarea trupului nostru. Evident ca aceasta este o explicatie superficiala, mecanismul nefiind unul atat de plastic, dar aceasta este cu adevarat intelegerea procesului.
    
Mai mult, fiecare organism poate raspunde diferit la actiunea tratamentului, fapt pentru care nu se poate garanta intru totul o vindecare completa. Pentru unii pacienti, un anumit tratament poate aduce o vindecare completa sau o ameliorarea a afectiunii in doar cateva sedinte, iar pentru alti pacienti, cu aceeasi afectiune, nu poate fi vorba despre vindecarea completa nici in cativa ani de tratament. Acesta este si unul dintre motivele de baza pentru care nu se poate garanta vindecarea totala a unui pacient. Totul depinde de felul in care reactioneaza organismul fiecarei persoane la actiunile tratamentului.
    
In anumite situatii, in afectiunile grave, de mare severitate, cum sunt unele dintre afectiunile neurologice, inca de la inceputul tratamentului se poate face cunoscut pacientului, faptul ca boala sa nu poate fi vindecata complet. In cel mai favorabil caz, poate fi vorba despre o diminuare a simptomalogiei afectiunii, atat de neplacute pentru acesti pacienti. Exista boli care raspund foarte bine tratamentelor si destul de repede, exista boli care pe parcursul tratamentului au perioade de stagnare si totodata exista boli care in ciuda oricarui tratament, si chiar daca aparent apar efecte bune, cu ameliorari semnificative, isi continua evolutia pana la invaliditate, iar in cel mai nefericit caz pana la moarte.
    
Terapeutul nu poate garanta vindecarea afectiunii pentru care pacientul i s-a adresat. Avand in vedere caracterul profesiei sale, profesie foarte apropiata de cea a medicului, in care pot aparea la tot pasul si in oricare imprejurari complicatii in tratarea unei afectiuni, complicatii care pot fi previzibile sau total imprevizibile, nu poate fi vorba nicidecum despre o garantare a vindecarii afectiunii, pe care acesta o trateaza. Prin acest mod se protejeaza astfel profesia cat si arta terapiei in sine. In primul rand este imoral si de neacceptat ca un terapeut sa isi faca o reclama prin care sa garanteze rezultatul tratamentului, respectiv vindecarea completa!
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â