Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Importanta factorului psihic in recuperare
A-ti ajusta modul de viata la o afectiune majora nu este un lucru simplu, insa factorul psihic in derularea efecienta a unui program de recuperarea este absolut important. Cei mai multi pacienti sunt depresivi, anxiosi, isi pierd rapid aderenta sociala, iar aceste lucruri sunt amplificate de faptul ca acestia, de cele mai multe ori sunt nevoiti sa nu  mai lucreze un timp indelungat, sau chiar sa renunte definitiv laa meseria anterioara bolii. Aceste aspecte trebuiesc corectate pentru ca pot constitui o frana in programul de recuperare.
    
Este foarte important ca pacientul sa fie constient ca reusita programului de recuperare depinde in totalitate de atitudinea pe care acesta o are fata de program, si cu cat va respecta mai in detaliu indicatiile din program, cu atat programul isi va atinge scopul.
    
Pentru ca procesul recuperarii sa se desfasoare cat mai eficient si sa duca la obtinerea rezultatelor propuse, este necesar ca pacientul sa participe activ, sa fie optimist, sa aiba puterea, rabdarea si increderea in reusita tratamentului. In unele afectiuni, din diferite patologii, recuperarea se dovedeste a fi foarte rapida uneori, cu rezultate exceptionale, insa alteori poate fi un proces indelungat, existand posibilitatea de-a se prelungi chiar pe tot parcursul vietii. Spre exemplu, in patologia neurologica, exista unele afectiuni a caror recuperare este foarte indelungata, cu rezultate nu foarte multumitoare, dar totusi atat in cat sa se simta o ameliorare a starii acestor pacienti. Din acest motiv, depresia, anxietatea se instaleaza inevitabil, iar daca aceste aspecte nu sunt combatute pot ingreuna procesul recuperarii.
    
Reusita unui tratament va depinde intotdeauna de factorul psihic al pacientului. Cu cat acesta este mai optimist, mai increzator in fortele proprii si cu cat va participa mai mult la procesul de recuperare, cu atat si rezultatele vor fi mai vizibile si mai bune. Daca pacientul nu are un psihic bun, este lipsit de motivatie si descurajat de boala, recuperarea nu se va concretiza prin rezultate satisfacatoare. Fara cooperarea pacientului si a familiei acestuia, procedurile de recuperare au sanse reduse. Observatia de fiecare zi a aratat ca fara cooperarea psihica a bolnavului, fara participarea cat mai plenara a acestuia, actul de recuperare nu poate fi infaptuit.
  
Influenta factorului psihic in aparitia si dezvoltarea spre agravarea sau insanatosirea bolnavilor este considerabila. Influenta factorului psihic a fost recunoscut din toate timpurile si in toate specialitatile medicale. In actiunea de recuperare se incepe cu obtinerea increderii bolnavului si a cooperarii acestuia, pentru ca in orice proces recuperator, trebuie sa ,,lupte" doi: bolnavul trebuie sa lupte alaturi de terapeut, si desigur alaturi de familie. Terapeutul va stimula dorinta de vindecare, rezervandu-i totodata pacientului, satisfactia pentru participarea sa. Bolnavul trebuie sa inteleaga oportunitatea terapiei, sa fie convins ca in conditiile respectarii indicatiilor date, evolutia afectiunii sale va decurge in conditii bune.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â