Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Recuperarea medicala ca dezvoltare personala
Recuperarea medicala (RM) reprezinta o continuare logica , absolut necesara, a actului terapeutic, de aceea recuperarea este denumita si ,,a treia medicina", concept care subliniaza legatura indisolubila cu medicina profilactica (asa-numita ,,intaia medicina") si medicina terapeutica (,,cea de-a doua medicina"). Scopul general al recuperarii este acela de a ajuta pacientul sa-si recastige forma fizica avuta anterior bolii, sa previna deconditionarea fizica si mai ales sa previna agravarea afectiunii acestuia.
    
Recuperarea, este procesul de dezvoltare a unei persoane disabile, finalizat prin realizarea intregului potential fizic, psihologic, social, profesional, ocupational si educational, compatibil cu infirmitatile psihologice sau anatomice si limitarile ambientale.
    
Recuperarea medicala este foarte importanta, de ea depinzand in mare parte dezvoltarea personala a bolnavului. Cu cat recuperarea isi atinge mai mult dezideratul, cel de-a reda pacientul familiei, profesiei, societatii si de-a creste calitatea vietii, cu atat acesta se va dezvolta mai mult pe plan personal.         Prin sustinerea oferita, prin sprijinul moral acordat pacientului, acesta va reusi sa participe activ, cu optimism si cu incredere la programul de recuperare. Dezvoltarea personala pe plan fizic, atrage dupa sine dezvoltarea pe plan psihic. Acolo unde rezultatele sunt vizibile, acolo unde un restant functional, o functie pierduta pot fi recapatate, sau acolo unde exista posibilitatea recastigarii maximei independente, satisfatiile sunt incomensurabile.     Bucuria faptului ca poate fi util din nou societatii, familiei, profesiei, ofera totodata pacientului un plus de incredere in sine, in fortele proprii. Inca de la inceputul, este foarte important ca pacientul sa fie constient ca reusita programului de recuperare depinde in totalitate de atitudinea pe care acesta o are fata de program, si cu cat va respecta mai in detaliu indicatiile din program, cu atat programul isi va atinge scopul.
    
Influenta factorului psihic a fost recunoscut din toate timpurile si in toate specialitatile medicale. Reusita programului de recuperare va depinde de importanta acordata psihicului bolnavului. Influenta pozitiva psihicului, in derularea eficienta a unui program de recuperare este absolut importanta. De asemenea, influenta factorului psihic in aparitia si dezvoltarea spre agravarea sau insanatosirea bolnavilor este considerabila. Un psihic negativ, constituie o importanta frana in recuperarea medicala a pacientului.
    
Astfel, se va urmari dezvoltarea pacientului pe plan psihic, se va acorda suport moral si incredere, iar depresia, anxietatea si refuzul de-a coopera la programul de recuperare vor fi inlaturate. Terapeutul va stimula dorinta de vindecare, rezervandu-i totodata pacientului, satisfactia pentru participarea sa. Bolnavul trebuie sa inteleaga oportunitatea terapiei, sa fie convins ca in conditiile respectarii indicatiilor date, evolutia afectiunii sale va decurge in conditii bune.
    
Recuperarea medicala poate fi privita ca fiind o dezvoltare personala. Valorificarea potentialului de recuperare a pacientului, faciliteaza dezvoltarea relatiei cu sine si a relatiei cu cei din jur. Pacientul se poate dezvolta pe plan psihic, fizic, social chiar si educational.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â