Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Prevenirea afectiunilor este de aur
Prevenirea afectiunilor este de aur! Dintotdeauna s-a considerat ca a preveni este mult mai util si mai usor decat sa tratezi o afectiune. In acest scop, exercitiul fizic si masajul sunt de necontestat cele mai bune metode de preventie a unor diverse afectiuni. Exercitiul fizic, mijloc de baza al kinetoterapiei, previne mai ales in cazul adultilor sau varstnicilor, aparitia degenerarii creierului. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care fac exercitiu fizic moderat incepand cu jumatatea vietii, prezinta un risc mult diminuat de a suferi de dementa la batranete. Pentru a preintampina degenerarea creierului, se recomanda persoanelor de varsta mijlocie inotul, plimbarile, aerobicul, etc. Aceste activitati maresc fluxul sanguin spre creier, asigura dezvoltarea neuronilor si micsoreaza riscul de stop cardiac sau boli cardiovasculare.
    
S-a demonstrat prin numeroase studii ca exercitiul fizic regulat mentine un nivel de functionare cadiovasculara mult ma ridicat comparativ cu sedentarii. Exercitiul fizic regulat poate actiona impotriva instalarii si evolutiei coronaropatiei.  Exercitiul fizic practicat moderat poate reduce riscul de cancer la sani si la colon.
    
Alte studii au demonstrat ca exercitiile ,,fara transpiratie" duc la reducerea ratei de atac cerebral cu pana la 21%-30%, a diabetului cu pana la 16%-50 %, a bolilor psihice cu pana la 15%-50 %, a cancerului de san cu pana la 20% -30% si a cancerului de colon cu pana la 30%-40 %.
    
Exercitiul fizic a fost deasemenea propus ca mijloc preventiv si curativ al osteoporozei, mai ales la femeile dupa menopauza. In cazul femeilor insarcinate, exercitiul fizic scade riscul de rupturi perineale si de aparitie a hemoroizilor. Pentru prevenirea osteoporozei, sunt recomandate mersul si alergarea. Kinetoterapia foloseste ca mijloace miscarile active si pasive cu scopul de a preveni, corecta si recupera deficite functionale ce se pot dezvolta in toate stadiile de evolutie a unei boli de natura ortopedica, reumatologica sau neurologica.
    
Masajul, prin influenta benefica asupra psihicului, ca si a intregului organism, are rolul de-a preveni instalarea oboselii, a depresiei, anxietatii si a stresului, considerat a fi ,,boala secolului XXI". Prin actiunea profilactica, masajul previne aparitia vergeturilor, a varicelor, edemelor iar masajul  facial, previne chiar si ridurile si atenueaza cutele inestetice deja formate. Masajul poate fi recomandat atat pentru prevenirea cat si pentru combaterea febrei musculare. Dupa mastectomii, masajul previne limfodemele si umflarea bratelor. Este folosit de asemenea si pentru prevenirea  si combaterea constipatiei si a balonarii.
    
Fizioterapia, folosind inhalatiile si aerosolii salini, aerosolii de padure si cei marini, previne instalarea infectiilor pulmonare. Scopul fizioterapiei este de a mentine plamanii curati, pe cat posibil fara secretii si in felul acesta sa previna suprainfectiile cu diferiti germeni. Fizioterapia, are scopul de-a preveni modificarile trofice si instalarea insomniei.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â