Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Sanatatea si stilul de viata
Sanatatea este starea de bine fizic, mental si social, nu numai lipsa bolii. Este o conditie esentiala pentru existenta fiecarui individ, este o resursa pentru viata de zi cu zi, nu obiectivul vietii. Cea mai importanta influenta asupra sanatatii o contituie stilul de viata. Sanatatea depinde in mare masura de obiceiurile si deprinderile care formeaza stilul nostru de viata - adica ceea ce mancam, cata miscare fizica facem, cat alcool consumam sau cate tigari fumam,  si nu in ultimul rand de calitatea relatiilor noastre sociale.  Starea de sanatate poate mentine, consolida sau altera ca o consecinta a modificarii a unuia sau mai multi factori care o conditioneaza.
    
Ceea ce este mai esential, este faptul ca stilul de viata este un factor ce poate fi controlat, asfel ne putem controla si sanatatea. Eliminand obiceiurile alimentare nesanatoase, sedentarismul, fumatul, alcoolul, putem sa ne mentinem mai sanatosi. Mentinerea unei sanatati psihice prin inlaturarea tensiunilor nervoase, a incordarilor si a stresului este, o alta abordare a unui stil de viata sanatos.
    
Promovarea unui stil de viata care sa maximizeze, in limitele unor conditii date, sanatatea, bunastarea si implinirea umana, reprezinta un obiectiv a carui realizare presupune actiune conjugata a disciplinelor medicale si comportamentale, a factorilor economici, politici, sociali si culturali.
    
Expunerea populatiei la stresul de durata, poate duce la dezvoltarea, in timp a hipertensiunii arteriale. Un exemplu elocvent fiind oferit de controlorii de trafic aerian, care lucrand in conditii de stres mental dezvolta hipertensiune arteriala, la o rata net superioara altor profesii. La grupe de populatie care traiesc in colectivitati mici si izolate (de societatea urbana) a fost gasit, ca prezinta valori presionale scazute. Renuntarea la stilul traditional de viata, migrarea spre oras si adoptarea stilului de viata modern, conduce la cresterea valorilor presionale. Hipertensiunea arteriala este de altfel, frecvent intalnita la persoanele cu obezitate. O mare varietate de substante chimice pot deterimina aparitia hipertensiunii arteriale prin diverse mecanisme. Relativ frecvent intalnite sunt antiacidele (care contin sodiu), contraceptivele orale, alcoolul, unele droguri de strada (marijuana, heroina, cocaina, amfetamina), etc.
    
Pentru a ne mentine cat mai mult timp sanatosi, trebuie sa intervenim asupra stilului nostru de viata. Schimbarea stilului de viata se face printr-o alimentatie echilibrata, consum de fructe si legume, consum de lipide vegetale (ulei de masline), consum de peste si fructe de mare, consum de produse lactate (iaurt), exercitii fizice moderate, respectarea orelor de odihna, exercitii de relaxare, respiratie, etc.
    
O dieta sanatoasa poate reduce atat riscul de instalare a hipertensiunii arteriale, cat si valoarea presiunii, daca aceasta este deja crescuta. Scaderea in greutate la persoanele obeze este recomandata indiferent de nivelul TA. Exercitiile fizice regulate, moderate ca si intensitate (mersul pe jos, alergarile usoare, mersul pe bicicleta, inotul), au efect net de scadere a TA, persoanele cu hipertensiune arteriala usoara si moderata. Combaterea sedentarismului printr-o activitate fizica regulata, in conditii de antrenament dozat (exercitii aerobice, izotone), cu evitarea eforturilor fizice intense si/sau prelungite (risc de AVC, IMA), are ca rezultat scaderea TA la persoanele hipertensive.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â