Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament antistres
Stresul constituie o suprasolicitare a organismului, care determina aparitia unei tensiuni nervoase, a unei stari de iritabilitate, de agitatie cu perturbarea echilibrului psihic, ce duce in final atat la epuizarea psihica cat si fizica a individului. Masajul este una dintre cele mai bune solutii in lupta impotriva stresului, fiind totodata si o modalitate buna si eficienta de prevenire a acestei afectiuni, considerata boala secolului XXI.
    
Este un remediu cu o vechime impresionanta, indicat pentru zilele noastre agitate si stresante si este totodata o modalitate eficienta de crestere a capacitatii de munca psihica. Masajul este una dinte cele mai populare, mai eficiente si la indemana solutii de relaxare. Masajul reprezinta o completare eficienta a unei perioade solicitante din punct de vedere mental.
    
Masajul constituie un mod natural de revigorare si de stimulare a corpului si a spiritului. Utilizand un arsenal variat de tehnici principale (netezirea, framantarea, baterea, frictiunea, vibratia) si anumite procedee ajutatoare, cum sunt cernutul, rulatul, presiunile, scuturarile, tractiunile, masajul poate reda energia si revigorarea necesara pentru a face fata cu succes stresului.
    
Prin relaxarea sistemului endocrin si mai ales a celui nervos, se obtine tocmai efectul de relaxare, de inlaturare a oboselii, datorita procesului de eliminare a unor hormoni responsabili de starea de bine. Cu ajutorul masajului, se stimuleaza producerea de endorfine, substanta chimica din creier care produce sentimentul de fericire, de asemenea reduce nivelul hormonilor de stres ca adrenalina, cortisolul sau norepinefrina.
    
Masajul, prin procedeele sale determina in organism anumite reactii fiziologice corespunzatoare. Aceste reactii ale organismului la manevrele masajului, se produc prin intermediul sistemului nervos. Actiunea mecanica excita terminatiile nervoase ale extero- si proprioceptorilor, impulsurile ajungand la centrii nervosi, iar apoi pe cale reflexa, se determina reactii ale diverselor organe. Masajul are rolul de a micsora nivelul plasmatic de cortizol (hormonul stresului) si de a reduce starea de excitare a sistemului nervos simpatic, redand starea de echilibru a organismului.
    
Executat prin manevre usoare, intr-un ritm lent, masajul produce efecte calmante, linistitoare, scade sensibilitatea, conductibilitatea si reactivitatea elementelor nervoase. Aceste manevre calmante sunt deosebit de benefice in combaterea stresului. Ele sunt indicate in general impotriva incordarilor excesive, a tensiunilor psihice, a durerilor si a starii de neliniste.
    
Efect decongestionant si linistitor asupra centrilor cat si a cailor nervoase, atat de importante in combaterea stresului, pot fi obtinute si prin aplicarea procedeelor speciale ale masajului capului. Efectele profunde se produc pe cale reflexa. Prin mecanisme vasomotoare derivative si decongestionante, regleaza circulatia endocraniana si imbunatateste functiile vegetative ale sistemului nervos central, reduce starea de incordare si favorizeaza somnul.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â