Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament luxatie
Daca extremitatile osoase care alcatuiesc o articulatie sunt indepartate (prin traumatism) de la raporturile lor normale si sunt mentinute permanent in aceasta situatie, inseamna ca au suferit o luxatie (cand cele doua suprafete articulare nu mai au nici un contact intre ele - luxatie completa, iar daca mai exista un oarecare contact - leziunea se numeste luxatie incompleta sau subluxatie. Asadar, luxatiile sunt leziuni caracterizate prin deplasarea completa a extremitatilor articulare, cu pierderea permanenta a raporturilor anatomice normale ale suprafetelor articulare ale unei articulatii. Luxatiile traumatice se insotesc intotdeauna de ruptura capsulei articulare si a ligamentelor. Luxatiile membrelor superioare sunt de 7-8 ori mai frecvente decat ale membrelor inferioare.
    
Musculatura periarticulara sufera leziuni de ruptura, elongatie sau contractura. Contractia musculara consecutiva acestor leziuni se dezvolta rapid, putand fixa solid osul luxat intr-o atitudine vicioasa. Contractia musculara, pe masura trecerii timpului, devine tot mai stabila si mai putin reversibila. Daca luxatia nu este redusa, procesul inflamator si hemartroza duc la inlocuirea cavitatii articulare cu tesut cicatricial, ceea ce face imposibila reducerea articulatiei pe cale sangeranda.
    
Primul gest in conduita terapeutica il reprezinta imobilizarea segmentului in pozitie antalgica si impiedicarea oricarei miscari de la nivelul articulatiei, prin fixarea atat a segmentului proximal cat si a celui distal. In functie de localizarea luxatiei, depinde si durata prioadei de imobilizare. Recuperarea luxatiilor necomplicate, acolo unde nu este necesara interventia chirurgicala, trebuie sa inceapa cat mai precoce, pentru a evita instalarea redorii, datorata imobilizarii. Kinetoterapeutul trebuie sa ia contact cu pacientul inca din perioada de imobilizare a luxatiei. Obiectivul este mentinerea unei bune mobilitati a celorlalte articulatii, precum si asigurea unui ,,pompaj" venolimfatic. Se asigura deasemnea si circulatia de intoarcere. Treptat se introduc mobilizari le pasive, pasivo-active, active, active cu rezistenta etc. La inceput, kinetoterapia recomanda exercitiile statice izometrice. Exercitiile de tonificare musculara se fac progresiv, fara sa se forteze rezistenta articulara, care intr-o articulatie instabila, este destul de precara si luxatia se poate reface.
    
Fizioterapia este absolut necesara in tratamentul luxatiilor. Durerea articulara este obligatoriu sa fie combatuta, deoarece ea contribuie la impotenta functionala articulara, deprima pacientul si impiedica kinetoterapia recuperatorie. Dintre procedeele cele mai utilizate pentru efectele bune analgetice sunt: curentii diadinamici, curentii Trabert, curentul galvanic, curentii interferentiali, undele scurte, microundele, ultrasunetul. Caldura locala este deasemenea cunoscuta ca un bun mijloc de ameliorare a durerilor. Caldura avand si un efect antiinflamator, actioneaza antalgic si prin acest efect.
    
In tratamentul luxatiei, masajul este la fel de eficient, doar ca terapia prin masaj trebuie sa se limiteze mai mult la neteziri si frictiuni, efectuate cu multa blandete si grija.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â