Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament redoare articulara
Redoarea articulara reprezinta dificultatea de a realiza miscarea unui segment, dar aceasta miscare se poate realiza. Redoarea articulara este caracterizata prin limitarea miscarilor normale ale uneia sau mai multor articulatii. Este cauzata de modificari la nivelul tesuturilor moi periarticulare care duc la cresterea rezistentei, la alungirea fibrelor de colagen si a celor musculare. La instalarea unei redori articulare, participa capsula articulara si ligamentele (47%), fascia musculara (41%), tendonul (10%), pielea (2%). Factorul determinant al redorii articulare este lipsa de miscare pe intreaga amplitudine, sau/ si perioade prelungite de repaus, perioade de imobilizare, ca urmare a fracturilor si luxatiilor. Redoarea articulara netratata, sau tratata incorect, poate duce la o anchiloza, iar anchiloza este ireversibila.
    
Tratamentul redorii articulare are urmatoarele principale obiective:
- tratarea durerii
- tratarea inflamatiei
- tratarea imobilitatii
- tratarea gesticii uzuale.
    
Kinetoterapia, terapia prin miscare, folosind mobilizarile articulare, este foarte eficienta in redorile relativ recente, pentru ca in redorile vechi, este necesara artroliza. Redorile au mai intai o indicatie de tratament conservator, (mobilizare nesangeranda sub narcoza, vizand indepartarea aderentelor), dar la nereusita, indicatia devine chirurgicala (artroliza). Mobilizarile sunt miscari pasive executate foarte lent, aplicate progresiv, in pasi mici, evitand fortarea excesiva a mobilitatii la o rezistenta mai mare. Scopul mobilizarilor articulare este in primul rand de-a creste amplitudinea de miscare si de-a reduce durerea.     

Posturarile, reprezinta pozitii ale intregului corp sau ale unor parti ale acestuia, impuse sau mentinute voluntar, pentru un anumit timp in scop terapeutic. La nivelul articulatiilor, posturarile scad redorile, prin mentinerea segmentelor articulare in pozitii relaxante, de combatere a durerii produsa de intinderea partilor moi ale articulatiei, pozitii functionale, de maxima utilitate articulatiilor etc.
    
Fizioterapia este recunoscuta pentru diminuarea redorilor articulare si pentru atenuarea durerilor. Procedeele de fizioterapie, electroterapia antalgica, laser, unde scurte, diapulse, permit atenuarea durerilor, diminuarea redorilor articulare si restaurarea fortei musculare in jurul articulatiilor. Impachetarile sunt extrem de benefice in redori, avand o actiune puternic vasodilatatoare, cu un bun efect antiinflamator, antalgic si relaxant. Compresele calde aplicate asupra articulatiilor, sunt la fel de benefice in scopul reducerii redorilor articulare.
    
Masajul terapeutic reda supletea tesuturilor, reduce aderentele si combate redorile articulare. Masajul ofera importante efecte analgetice, circulatorii si trofice, fapt pentru care se determina cresterea mobilitatii articulare. Datorita efectelor benefice ale masajului, redorile articulare sunt combatute, articulatia isi redobandeste intreaga amplitudine de miscare astfel,  obtinandu-se unghiurile functionale de miscare.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â