Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament ruptura ligamentara
Ligamentul este o structura colagenica fibroasa cu rezistenta la tensiunea de intindere si cu proprietati vasculoelastice variabile, in functie de ligament. Varsta nu aduce modificari in rezistenta ligamentara. Supus unei forte de intindere, care creste progresiv, ligamentul rezista la solicitare, fara sa apara vreo modificare micro- sau macroscopica, pana la o anumita valoare. La aceasta valoarea a tractiunii, brusc se produce deformarea plastica a ligamentului (acesta fiind punctul de cedare). Continuand tractiunea se ajunge la ,,nivelul de faliment" sau a incercarii maxime suportate, cand cea mai mica crestere a tractiunii determina ruptura fibrelor colagenice. Dar nu numai forta de intindere ci si rapiditatea intinderii.
    
Cele mai frecvente rupturi ligamentare sunt cele de la nivelul genunchiului, in special ruptura ligamentului incrucisat anterior (LIA). Scopul tratamentului rupturilor ligamentare este de a reda pacientului o articulatie cat mai stabila cu posibilitatea reluarii activitatilor sportive. Rupturile ligamentare se vindeca cu o cicatrice fibroasa, care nu mai confera soliditatea initiala ligamentului. Un astfel de ligament este mai lung decat in mod normal si mai slab, ceea ce determina o scadere mai mult sau mai putin marcata a stabilitatii articulare.         

Dupa momentul accidentarii, cat mai repede cu putiinta sunt necesare masuri imediate, pentru a preveni aparitia edemului si a durerii. Aceste masuri consta in repaus articular, gheata local, si imobilizare. Nu este intotdeauna necesara imobilizarea gipsata. Este suficienta o imobilizare partiala, cu banda adeziva, pentru a limita miscarile nedorite.    
    
In aceasta situatie, kinetoterapia este deosebit de importanta. Kinetoterapia  asigura cresterea stabilitatii articulare prin fortificarea musculaturii.  Fortificarea musculaturii se realizeaza prin exercitii izometrice. In rupturile partiale de ligament (si numai daca se asigura o imobilizare pentru a proteja vindecarea), este posibila o refacere aproape perfecta a ligamentului utilizand si anumite procedee ale kinetoterapiei.  Alaturi de kinetoterapie, in tratarea rupturilor ligamentare sta tratamentul fizioterapic. Fizioterapia, prin procedurile sale, ajuta la disparitia sau ameliorarea durerii, prevenirea, disparitia sau ameliorarea inflamatiei, imbunatatirea troficitatii si functionalitatii tesuturilor si ameliorarea stabilitatii si mobilitatii articulare. In rupturile ligamentare, masajul este contraindicat, deoarece poate grabi fibrozarea sau cicatrizarea ligamentului rupt in pozitie intinsa, anuland rolul lui in articulatie.
    
Durata unei vindecari ligamentare normale, este in functie de marimea ligamentului, de fortele la care el este supus in mod fiziologic. Asadar, pentru ligamentele degetelor poate fi uneori suficienta o durata de 3 saptamani, in timp ce pentru marile ligamente ale genunchiului, sa nu ajunga nici 3 luni. Varsta poate fi fara indoiala un factor care influenteaza durata de vindecare a ligamentelor rupte. In perioada copilariei, durata de vindecare este mai scurta, decat la batranete.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â