Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul redorii articulare
Redoarea articulara, reprezinta limitarea miscarilor articulare sau dificultatea de a realiza miscarea unui segment, insa aceasta miscare poate fi realizata, spre deosebire de anchiloza, ce reprezinta blocarea totala a suprafetelor articulare. Este data de aderente, sau retractii musculare. Este o organizare fibroasa a colagenului, care fixeaza planurile articulare si impiedica alunecarea elementelor  osoase. Este cauzata de modificari la nivelul tesuturilor moi periarticulare care duc la cresterea rezistentei, la alungirea fibrelor de colagen si a celor musculare. La instalarea unei redori articulare, participa capsula articulara si ligamentele (47%), fascia musculara (41%), tendonul (10%), pielea (2%). Factorul determinant al redorii articulare este lipsa de miscare pe intreaga amplitudine, sau/ si perioade prelungite de repaus, perioade de imobilizare, ca urmare a fracturilor si luxatiilor. Redoarea articulara netratata, sau tratata incorect, poate duce la o anchiloza, iar anchiloza este ireversibila.
    
Tratamentul redorii articulare are urmatoarele principale obiective:
- tratarea durerii
- tratarea inflamatiei
- tratarea imobilitatii
- tratarea gesticii uzuale.
    
Tratamentul functional al redorii articulare este reprezentat de kinetoterapie, insa, redorile intraarticulare cu aderente, cu pensarea spatiului articular, necesita interventie chirurgicala (artroliza). Redorile articulare au mai intai o indicatie de tratament conservator (mobilizare nesangeranda sub narcoza, vizand indepartarea aderentelor), iar la nereusita, indicatia devine chirurgicala. In redorile relativ recente, kinetoterapia, terapia prin miscare, este foarte eficienta, prin folosirea mobilizarilor articulare si a posturarilor. La nivelul articulatiilor, posturarile scad redorile, prin mentinerea segmentelor articulare in pozitii relaxante, de combatere a durerii produsa de intinderea partilor moi ale articulatiei, pozitii functionale, de maxima utilitate articulatiilor etc. Se foloesc initial mobilizari pasive, executate foarte lent, progresiv, in pasi mici, evitand astfel fortarea excesiva a mobilitatii la o rezistenta mai mare, iar treptat de introduc mobilizari pasivo-active. Scopul mobilizarilor articulare este in primul rand de-a creste amplitudinea de miscare si de-a reduce durerea.
    
Fizioterapia este recunoscuta pentru diminuarea redorilor articulare si pentru atenuarea durerilor. Procedeele de fizioterapie, electroterapia antalgica, laser, unde scurte, diapulse, permit atenuarea durerilor, diminuarea redorilor articulare si restaurarea fortei musculare in jurul articulatiilor. Impachetarile sunt extrem de benefice in redori, avand o actiune puternic vasodilatatoare, cu un bun efect antiinflamator, antalgic si relaxant. Compresele calde aplicate asupra articulatiilor, sunt la fel de benefice in scopul reducerii redorilor articulare.
    
Masajul terapeutic reda supletea tesuturilor, reduce aderentele si combate redorile articulare. Masajul ofera importante efecte analgetice, circulatorii si trofice, fapt pentru care se determina cresterea mobilitatii articulare. Datorita efectelor benefice ale masajului, redorile articulare sunt combatute, articulatia isi redobandeste intreaga amplitudine de miscare astfel,  obtinandu-se unghiurile functionale de miscare.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â