Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Recuperare cardiovasculara
Recuperarea in afectiunile cardiovasculare, reprezinta un program de educatie si de exercitii fizice, creat special pentru a creste calitatea vietii pacientului cu patologie cardiovasculara (infarct miocardic, post interventie chirurgicala, pentru o boala cardica, patologie arteriala si venoasa periferica). In final, programele de reuperare, au rolul de a creste sansa de supravietuire a pecientilor.
    
Scopul recuperarii cardiovasculare este acela de-a ajuta pacientul sa-si recastige forma fizica avuta anterior bolii, sa previna deconditionarea fizica si accidentele vasculare ulterioare. Recuperarea in afectiunile cardiovasculare incepe in perioada in care pacientul se afla inca in spital si se continua prin programe monitorizate ambulator, pana cand pacientul poate sa-si efectueze in siguranta programul de exercitii la domiciliu. Recuperarea cardiovasculara implica diverse nivele de exercitii monitorizate, sfaturi nutritionale, sprijin emotional si educarea schimbarii stilului de viata, in scopul scaderii riscului de recidiva sau de mortalitate cardiovasculara.
    
In trecut, recuperarea cardiovasculara era indicata pacientilor tineri, pentru a putea fi cat mai rapid reintegrati in societate, pentu a-si relua activitatea dupa o interventie chirurgicala sau dupa un accident vascular. Actualmente, datorita imbunatatirii programelor si monitorizarii medicale, programele de recuperare au devenit accesibile pentru persoanele de orice varsta, care prezinta afectini cardiovasculare, cum ar fi: boala arterelor coronare, boala arterelor periferice, insuficienta cardica, cardiomiopatie, interventie de bypass coronarian, angioplastie, transplant cardiac, protezare valvulara, etc. Un program de recuperare poate sa dureze de la 3 la 6 luni.
    
Kinetoterapia este indispensabila in tratamentul recuperator al afectiunilor cardiovasculare. Exercitiile fizice, monitorizate atent de catre un kinetoterapeut au rolul de-a creste capacitatea functionala cardiovasculara si de a scadea necesarul de oxigen al miocardului, la orice nivel de activitate fizica, atat la persoanele sanatoase cat si la prsoanele cu afectiuni cardiovasculare. Exercitiile fizice pot corecta colesterolul, diabetul si obezitatea. In plus, exercitiile aerobe au un efect de scadere a tensiunii arteriale, cu aproximativ 8-10 mm Hg, atat a celei sistolice, cat si a celei diastolice. In general, kinetoterapia recomanda activitati in care sa fie angrenate grupele mari de muschi pe o durata de 20-30 de minute (precedate de miscari de incalzire si incheiat cu miscari de revenire dupa efot).
    
Tratamentul prin fizioterapie constituie un adjuvant destul de important in recuperarea cardiovasculara. Procedurile fizioterapiei se adapteaza diagnosticului de boala. Electroterapia, (in special galvanizarile simple sau baile galvanice) este asociata frecvent cu baile carbogazoase. Apele carbogazoase determina: scaderea tensiunii arteriale (secundar vasodilatatiei tegumentare); scaderea frecventei cardiace; cresterea debitului bataie, cu ameliorarea perfuziei coronariene. Un alt factor terapeutic natural folosit in tratamentul afectiunilor cardiovasculare il constituie apele sulfuroase cu efect vasodilatator periferic.
    
Masajul isi gaseste aplicatii si in afectiunile cardiovasculare. Nu se poate spune ca masajul vindeca afectiunea cardiaca, dar el poate aduce pacientului un plus de relaxare si o anumita "stare de bine" de care acesta are multa nevoie si care se mentine mai multe zile. Masajul, dealtfel, poate deveni o
alternativa avantajoasa in cazul in care se urmareste combaterea dependentei de medicamente. In functie de necesitati, in aplicarea unui masaj, care urmareste influentarea functionalitatii inimii, se pot folosi procedee si tehnici calmante, linistitoare sau procedee si tehnici stimulative. Este bine cunoscut faptul ca indiferent de modul de aplicare al masajului, activitatea inimii si circulatia sanguina sunt influentate. Din acest motiv, in patologia cardiovasculara, trebuie sa se tina cont de disfunctiile prezente, deoarece este vorba despre influentarea unui organ vital. In cazul netratarii corespunzatoare, riscurile de producere a unor incidente (sau chiar accidente) sunt foarte mari.     Terapia prin masaj, cat si kinetoterapia, fizioterapia, trebuie facute numai in cadrul centrelor specializate, sub stricta supraveghere medicala, cu personal bine pregatit, care sa cunoasca efectele acestor terapii asupra inimii.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â