Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Recuperarea afectiunilor cardiologice
Recuperarea in afectiunile cardiologice este un program de educatie si de exercitii fizice creat special pentru a creste calitatea vietii pacientului cu patalogie cardiaca (infarct miocardic, post interventie chirurgicala pentru o boala cardiaca, patologie arteriala si venoasa periferica). In final, programele de recuperare au rolul de a creste sansa de supravietuire a pacientilor.
    
Scopul recuperarii cardiace este acela de a ajuta pacientul sa-si recastige forma fizica avuta anterior bolii, sa previna deconditionarea fizica si mai ales accidentele vasculare ulterioare. De regula, recuperarea in afectiunile cardiace incepe inca din perioada in care pacientul se afla in spital si se continua prin programe monitorizate ambulator, pana cand pacientul poate sa-si efectueze in siguranta programul de exercitii la domiciliu.
    
Recuperarea in afectiunile cardiace implica diverse nivele de exercitii monitorizate, sfaturi nutritionale, sprijin emotional si educarea schimbarii modului de viata, in scopul scaderii riscului de recidiva sau de mortalitate prin afectiuni cardiace.
    
Programul de recuperare are menirea de-a ajuta pacientul sa-si ,,reconstruiasca" viata atat din punct de vedere fizic cat si emotional. Pe masura ce organismul pacientului se va fortifica si va intelege cum sa se autoingrijeasca, pacientul va fi capabil sa se intoarca la un mod de viata apropiat celui dinainte de accidentul cardiac.
    
Este foarte important ca pacientul sa fie constient ca reusita programului de recuperare depinde in totalitate de atitudinea pe care acesta o are fata de program, si cu cat va respecta mai in detaliu indicatiile din program, cu atat programul isi va atinge scopul.
    
Actualmente, datorita imbunatatirii programelor si monitorizarii medicale, programele de recuperare au devenit accesibile pentru persoanele de orice varsta, care prezinta afectiuni cardio-vasculare, ca de exemplu:
- boala arterelor coronare
- boala arterelor periferice
- insuficienta cardiaca
- interventia bypass
- transplant cardiac
- protezare valvulara, etc.
    
Nu exista o sedinta de tratament care sa poata fi considerata standard pentru toti pacientii cu patologie cardiaca. Programele de recuperare sunt adaptate perfect nevoilor fiecarui pacient in parte si tin cont de diagnosticul si de stadiul de evolutie al afectiunii.
    
Atat la inceputul programului cat si in timpul programului de recuperare, se vor efectua niste evaluari medicale, care pot urmari mult mai usor evolutia starii de sanatate a fiecarui pacient in parte. Toate aceste examinari, vor contribui la alegerea unui program de recuperare individualizat nevoilor fiecarui pacient, eliminandu-se astfel orice posibilitate de aparitie a unor evenimente nedorite. Un program de recuperare poate sa dureze de la 3 la 6 luni.
    
Exista insa cazuri, chiar la afectiunile anterior enumerate, cand pacientul nu poate fi inclus intr-un program de recuperare, datorita unor particularitati ale organismului. Din acest motiv, terapeutul impreuna cu medicul vor analiza cu atentie starea  de sanatate a pacientului si vor stabili de comun acord, daca pacientul poate sau nu sa  fie inclus intr-un program de recuperare.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â