Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul tulburarilor de circulatie
Desfasurarea circulatiei  in conditii fiziologice, depinde de integritatea morfologica si functionala a aparatului cardiovascular si de compozitia sangelui circulant. In functie de caracterele lor dominante, aceste tulburari pot fi sistematizate in cateva categorii principale. O prima categorie de tulburari circulatorii consta in modificarea masei sanguine, intr-un teritoriu anatomic. Cand masa sanguina este in exces, se poate vorbi despre hiperemie, iar cand scade, prin reducerea sau suprimarea aportului de sange arterial, se vorbeste despre anemie locala sau ischemie. Durerea de repaus, semnifica un grad mai inalt de ischemie. A doua categorie de tulburari circulatorii se caracterizeaza prin aparitia de procese obstructive vasculare consecutive unor modificari in starea fizica sau continutul masei sanguine. Din acest grup de tulburari, fac parte tromboza si embolia. Un al treilea grup de tulburari circulatorii se caracterizeaza printr-o pierdere de masa saguina din sistemul cardiovascular, denumita hemoragie.
    
Se spune ca tulburarile de circulatie sunt specifice persoanelor de varsta a treia, insa nici persoanele tinere nu sunt iertate de ele. Printre factorii care determina aparitia tulburarilor de circulatie, se enumera:
- sarcina si lauzia
- administrarea de medicamente pe baza de hormoni
- administrarea de anticonceptionale
- varicele
- traume la nivelul venelor
- infectii ale venelor
- obezitatea
- fumatul
- prezenta unor cazuri de tromboflebita in familie
- tulburari hepatice
- tulburari endocrine

Acumularea de toxine in organism determina incarcarea sangelui cu toxine si bineinteles, determina aparitia tulburarilor de circulatie. Una dintre cele mai frecvente tulburari de circulatie este circulatia periferica deficitara. Aceasta se manifesta printr-o temperatura scazuta a extremitatilor corpului si prin senzatii de rece sau amorteala.
    
Kinetoterapia, foloseste ca mijloc de baza exercitiul fizic, pentru a ,,pune sangele in miscare". Se utilizeaza deasemnea posturarile, in scopul  cresterii debitului sanguin atunci cand este vorba despre o hipercoagulabilitate a sangelui, atat in sensul de ,,golire" prin asezarea membrului inferior in pozitie inclinata fata de planul orizontal, cat si in sensul ,,umplerii", sub efectul gravitatiei, din pozitie de sezand cu membrele inferioare atarnate.
    
Fizioterapia foloseste preponderent termoterapia: baile calde, lampile cu infrarosu, undele scurte, impachetarile cu parafina, etc. De asemenea se recomanda cat si dusurile scotiene pentru o mai buna activare a circulatiei.
    
Pe langa kinetoterapie si fizioterapie, si masajul are efecte pozitive asupra tulburarilor circulatorii. Aceasta terapie are un important efect prin accelerarea irigatiei sanguine deficitare. Masajul se efectueaza atat in sensul circulatiei arteriale cat si a circulatiei venoase. Se utilizeaza manevrele de efleuraj, masaj usor cu varfurile degetelor, sau cu toata palma, actionand tesuturile in mod reflex.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â