Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Cresterea fortei musculare
Forta se defineste ca fiind capacitatea (proprietatea) sistemului neuromuscular de a invinge o rezistenta prin contractie musculara. Forta este tensiunea musculara generata intr-un anumit timp si la o anumita viteza a contractiei. Exista anumiti parametri care influenteaza forta musculara: diametrul de sectiune al muschiului, numarul de unitati motorii in actiune (la forta maxima sunt activate aproximativ 75 % din numarul de unitati motorii (UM), frecventa impulsurilor nervoase, sincronizarea activitatii UM, marimea UM, raportul forta/ velocitate, raportul forta/ lungime.
    
Contractia musculara este modalitatea de exprimare a fortei musculare si este singurul mijloc prin care aceasta se mentine sau poate creste. Deci, orice contractie inseamna tensiune musculara.

Exista doua tipuri de contractie:

Contractia izometrica
in care tensiunea interna creste fara modificarea lungimii fibrei musculare. S-a constat ca in timpul contractiei izometrice, circulatia musculara este suspendata, muschiul ,,intra in datorie de oxigen", catabolitii se acumuleazaa. Aceste fenomene sunt proportionale cu tensiunea dezvoltata de muschi,  marimea lor (deci si a tensiunii) fiind in directa relatie cu efectul de crestere a fortei si de hipertrofie a muschiului. Pentru a obtine efectele scontate, contractia izometrica, trebuie sa realizeze un minimum de 35 % din tensiunea maxima musculara.
    
Durata unei contractii, nu trebuie sa depaseasca 12 secunde nici la sportivul antrenat, pentru ca apar o serie de perturbari. Lungimea muschiului la care se executa izometria are o deosebita importanta. La lungimea maxima, muschiul poate dezvolta tensiuni maxime. Se mai stie ca in timpul unei contractii maxime, la o anumita pozitie a segmentelor (sau lungime musculara), nu toate fibrele musculare sunt activate sau se contracta la aceeasi tensiune.
    
S-a dovedit ca utilizarea exclusiva a contractiei izometrice pentru cresterea fortei musculare, are unele avantaje dar si unele dezavantaje. Contractia izometrica are o eficienta buna in obtinerea cresterii fortei musculare si a hipertrofiei musculare, in cresterea rezistentei musculare si in general are efecte superioare altor tehnici de crestere a fortei. Insa un dezavantaj important este faptul ca mareste munca ventricolului stang, creste frecventa cardiaca si tensiunea arteriala. In metodologia cresterii fortei musculare, contractia izometrica nu trebuie utilizata izolat, ci in asociere cu contractia dinamica, care asigura o mai buna coordonare nervoasa.

Contractia izotonica se produce cu modificarea lungimii muschiului, determinand miscarea articulara (contractie dinamica). Contractia izotonica simpla, fara incarcare, nu reuseste sa realizeze cresterea fortei musculare. Contractia izotonica, realizata contra unei rezistente care nu blocheaza excursia miscarii, poate determina cresterea fortei musculare. Contractiile dinamice concentrice si excentrice cu rezistenta (gravitatia, greutatea corporala, greutatile) determina cresterea fortei musculare, daca raportul dintre capacitatea muschiului si valoarea rezistentei este adecvat. Miscarea dinamica izotonica cu rezistenta, este cel mai utilizat tip de efort muscular pentru cresterea fortei si obtinerea hipertrofiei musculare.  Asadar, exista trei tipuri de efort muscular generator de forta musculara: izometric, izotonic concentric si izotonic excentric cu rezistenta musculara.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â