Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Distrofia musculara
Distrofia musculara nu reprezinta altceva decat un grup de boli musculare, progresive non-inflamatorii, fara a exista o patologie a nervilor centrali sau periferici. Deci, distrofia musculara face parte din tulburarile neuro-musculare. Este caracterizata printr-o slabire a muschilor si printr-o scadere a masei musculare, iar uneori prin pseudohipertrofie (falsa hipertrofie musculara prin care se realizeaza o crestere in volum a muschiului prin infiltrare fibrograsoasa, insa cu o valoare functionala redusa). Progresele in metodele de biologie moleculara au aratat ca la baza distrofiei musculare stau defecte genetice in codarea unei proteine musculare scheletice - distrofina. Proteina distrofin se gaseste de asemenea in inima si in creier, ceea ce determina un usor retard mental asociat cu aceasta boala.
    
Desi exista mici variatiuni, toate tipurile de distrofie musculara au in comun slabiciunea musculara progresiva ce tinde sa apara dinspre proximal spre distal (de exemplu dinspre umar spre degete), desi exista niste miopatii rare ce determina preponderent slabiciunea muschilor distali (indepartati, de exemplu muschii degetelor).
    
Distrofia musculara Duchenne si distrofia musculara Becker sunt distrofii musculare progresive. Primele semne apar in copilarie sau adolescenta timpurie (pubertate) si afecteaza mai ales baietii decat fetele si deasemenea pot afecta mai multi baieti intr-o familie. Primele semne sunt slabirea musculara afectand membrele inferioare, iar apoi cele superioare. Muschii afectati, prezinta o crestere a circumferintei, pe masura ce muschii sunt inlocuiti de tesut fibros. Atentia este atrasa de un copil care nu se mai poate ridica de la podea fara ajutor, este instabil pe picioare, iar uneori merge pe degetele de la picioare, iar de obicei nu este in stare sa alerge.
    
Semnele fizice asociate cu distrofia musculara Duchenne, apar de obicei inaintea varstei de 3 ani. Dupa aceste modificari, dezvoltarea copilului este intrerupta cu consecinte asupra dezvoltarii fizice, psihologice si sociale. Pe la varsta de 8-11 ani, copilul cu distrofie musculara nu va mai fi in stare sa se deplaseze, iar la varsta adolescentei va trebui sa se bazeze pe folosirea scaunului cu rotile. Copiii cu distrofie musculara progresiva, pot avea slabire musculara progresiva a muschilor intercostali, ceea ce determina si dificultati respiratorii.
    
La unii baieti, forma Becker a distrofiei musculare seamana cu o forma usoara de distrofie Duchenne. Unii baieti sunt in stare sa mearga pe parcursul intregii vieti. Un copil cu distrofie musculara Becker, poate merge pana la varsta de 16 ani, cand va avea nevoie de un scaun cu rotile. Bolnavii cu distrofie musculara Becker au afectat miocardul, iar acest lucru necesita interventie medicala. Pacientii cu distrofie musculara Duchenne, prezinta afectarea miocardului, dar nu prezinta insuficienta cardiaca progresiva ca si in distrofia musculara Becker.
    
Nu exista niciun tratament curativ pentru distrofia musculara. Inactivitatea (repausul la pat pentru perioade lungi) poate inrautati situatia. Recuperarea medicala prin kinetoterapie, fizioterapie, masaj, terapia ocupationala, interventiile ortotice, terapia la logoped si instrumentele ortopedice pot fi folositoare. Tratamentul de kinetoterapie, are rolul de a preveni sau de a reduce deformarea articulatiilor sau ale coloanei vertebrale si de a  permite pacientilor cu distrofie musculara sa isi pastreze mobilitatea cat mai mult timp posibil. Scopul fizioterapiei, la fal ca si cel al masajului terapeutic, este de a mentine tonusul articular, mobilitatea articulara, de-a preveni contracturile prin electroterapie, termoterapie, laserterapie.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â