Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul contracturii musculare
Contractura musculara reprezinta scurtarea dureroasa a fibrelor tesutului moale (a muschiului), fara asociere cu depolarizarea membranei musculare. De asemenea este considerata un exces al tonusului muscular, care intereseaza frecvent articulatiile, determinanand o limitare a amplitudinii de miscare a articulatiilor respective. In functie de situatia tesutului muscular scurtat, contractura poate fi de flexiune, de extensiune, de abductie, de adductie. Muschii in stare de contractura sunt fermi la palpare, tendonul este intins, iar imobilizarea le reduce semnificativ amplitudinea de miscare, fapt pentru care trebuie instituit un program recuperator cat mai repede posibil.
    
Kinetoterapia joaca rolul principal in tratamentul contracturilor musculare, si este de mare folos. Se utilizeaza inhibitia activa, ce se aplica numai tesutului contractil, prin intermediul unor tehnici de facilitare neuro-proprioceptiva, si are la baza inducerea reflexa a relaxarii musculare. Inhibitia activa se utilizeaza inaintea stretchingului muscular (intinderea), cu scopul de a pregati muschiul, relaxandu-l inainte ca acesta sa fie intins. Este recunoscut faptul ca strectchingul scade durerile si tensiunea musculara. Stretchingul, sau intinderea, reprezinta denumirea manevrelor care alungesc tesutul moale scurtat patologic. Rezultatul este cresterea amplitudinii de miscare.
    
Stretchingul muscular pe muschiul scurtat, realizeaza desfacerea actinei de miozina prin ruperea puntilor transversale. Stretchingul pasiv este o metoda buna pentru relaxarea contracturii musculare si pentru reducerea oboselii si a durerilor. Se poate efectua si un program de kinetoterapie specific in vederea combaterii contracturilor musculare, prin executarea miscarilor in apa. Miscarile efectuate in apa calda, determina calmarea durerilor si relaxarea contracturilor musculare
    
Fizioterapia, prin diversitatea procedurilor sale este folosita cu succes in combaterea contracturilor musculare cat si in ameliorarea durerilor.
Pentru reducerea durerii, se aplica comprese, electroterapie antalgica cu curenti de joasa frecventa (TENS, CDD, C.Trabert etc.), laser, unde scurte cu impulsuri in dozaj atermic, diapulse etc. Electroterapia locala se adreseaza atat durerii ca simptom (electroterapie antalgica simptomatica), cat si contracturii musculare si ea sursa generatoare de durere (electroterapie antalgica patogenica). Contracturile musculare, mai ales cele dureroase la solicitarile pasive, de intindere, mai pot beneficia de bai de lumina infrarosii. Caldura locala produce un efect calmant si analgezic. Prin urmare, este folositoare pentru a diminua contractia musculara. Aplicatiile cu parafina sunt utile si in reducerea durerilor.
    
Masajul terapeutic are ca obiective: cedarea durerilor, micsorarea hipertoniei sau contracturii musculare, imbunatatirea circulatiei sanguine locale si activarea indepartarii factorilor metabolici din grupul muscular afectat. Masajul determina cresterea fluxului de sange, nutrirea tesuturilor si relaxarea muschilor. Efectuat profund, reduce contractura musculara si amelioreaza totodata tonusul muscular. Masajul se incepe cu efleuraj (netezire), pentru a obtine o vasodilatatie pregatitoare pentru framantatul profund care va contribui la calmarea locala a durerilor, iar la urma, se utilizeaza vibromasajul, cu efect in profunzimea zonei masate si cu actiune antalgica. Masajul trebuie sa fie acordat numai de catre personal calificat.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â