Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul miopatiei
Miopatia, este o boala eredofamiliala cu determinism genetic, aparand de obicei in copilarie sau adolescenta, caracterizata prin slabiciune progresiva, atrofii musculare bilaterale si simetrice, interesand in principal muschii de la radacina membrelor. Varietatea cea mai frecventa este miopatia lui Duchenne, care este transmisa de catre femei si care nu afecteaza decat baietii, de la varsta de 2 ani. Altele, ca miopatia lui Becker, apar mai tarziu. Deficitul motor apare si se accentueaza odata cu  atrofia musculara. Afectiunile fibrelor musculare cu debut la varsta adulta pot fi de origine degenerativa sau metabolica sau consecutive unei intoxicatii, luarii unor medicamente sau unor boli endocrine.  Evolutia este lenta si progresiva, ducand la imobilizarea bolnavului la pat.
    
Actualmente, nu exista un tratament curativ al acestei boli, ci doar o ingrijire a tulburarilor pe care ele le antreneaza, ceea ce permite imbunatatirea confortului si sperantei de viata a bolnavului. Miopatia, pare sa beneficieze in limitele caracterului evolutiv al bolii, de tratamentul kinetic cu efort maxim. Kinetoterapia permite, alaturi de interventia chirurgicala, corectarea retractiilor si deformatiilor musculare. Kinetoterapia se adreseaza printr-un program structurat de exercitii, pentru imbunatatirea echilibrului, coordonarii , flexibilitatii si rezistentei. Desigur, integrarea pacientului cu miopatie intr-un program riguros de kinetoterapie, ajuta de asemneea la cresterea stimei de sine si va oferi independenta in activitati. Se recomanda gimnastica de tip Kabat, cu rezistenta maxima opusa miscarii active. De mare importanta este utilizarea gimnasticii respiratorii. Reeducarea acestor bolnavi trebuie sa fie facuta absolut in centre de specialitate, datorita faptului ca pacientii cu miopatii sufera de complexe de inferioritate si se descurajeaza usor in fata cazurilor de alta natura, pe care le vad ca progreseaza, in timp ce posibilitatile lor functionale, sunt in cel mai bun caz stationare, atunci cand nu sufera inrautatiri, cu tot ajutorul terapeutic.
    
In afara kinetoterapiei in efort maxim, se mai recomanda fizioterapia: hidroterapia, dusurile scotiene, electroterapia si masajul terapeutic, toate acestea luptand contra tendintelor de retractii musculo-tendinoase. Fizioterapia are rolul de-a incetini dezvoltarea simptomelor miopatiei. Aceasta terapie, prin diversitatea procedurilor sale, ofera posibilitatea celor cu miopatie sa-si pastreze muschii puternici pentru cat mai mult timp posibil si imbunatateste mobilitatea. La fel precum kinetoterapia, fizioterapia ajuta acesti pacienti sa-si recapate increderea, sa-si maximizeze potentialul si bineinteles sa-si imbunatateasca calitatea vietii.
    
In cele mai multe tipuri de miopatie, masajul terapeutic este indicat si considerat, cu alte cuvinte de ajutor. Spre exemplu, in cazul miopatiei - distrofia musculara Duchenne, masajul este absolut indicat si ajuta la promovarea functiei musculare pentru a imbunatati calitatea vietii. Ce trebuie de precizat este faptul, ca masajul cat si alte terapii nu pot vindeca boala. Aplicarea masajului depinde de cauza generatoare de miopatie. Tehnicile standard de masaj nu sunt complet potrivite pentru tratamentul miopatiei. Mai mult, masajul nu va produce un efect necesar in cazul in care se efectueaza gresit. Din acest motiv, se recomanda ca efectuarea masajului cat si a kinetoterapiei, fizioterapiei, sa se faaca numai intr-un centru specializat.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â