Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Deficitul motor
Diagnosticul de deficit motor reda un termen ,,ce acopera" o varietate de simptome de origine neurologica, in mod special. Deficitul motor apare intr-o gama larga de afectiuni neurologice, cele mai importante sindroame anatomo-clinice fiind: sindromul muscular, sindromul de neuron motor periferic, sindroamele hemiplegic, paraplegic si tetraplegic. Gravitatea unui deficit motor este data atat de topografia cat si de extinderea leziunii. Cand deficitul motor este incomplet, se numeste pareza. Cand deficitul motor este in forma completa, poarta denumirea de plegie.
    
In sindromul de neuron motor periferic, deficitul motor, se limiteaza la teritoriile musculare inervate de radacina, plexul sau nervul lezat.
In sindroamele medulare, deficitul motor apare si se accentueaza paralel cu atrofia musculara. In accidentele vasculare cerebrale, deficitul motor este caracterizat de paralizie (hemiplegie) sau scaderea partiala de forta (hemipareza) si este situat pe partea opusa sediului leziunii cerebrale.
    
Asadar, in functie de topografia leziunii, deficitul motor poate fi sub forma de monopareza/ monoplegie, hemipareza/ hemiplegie, parapareza/ paraplegie, tertrapareza/ tetraplegie, dipareza/ diplegie.
    
Monoplegia reprezinta paralizia unui singur membru. In forma incompleta se numeste monopareza. In general, monoplegia membrului superior este cauzata de paralizia de plex brahial.
    
Hemiplegia reprezinta paralizia a doua membre de pe aceeasi parte (membrul superior + membrul inferior ipsilateral). Spre exemplu daca este o leziune de tip corticala, o leziune la nivelul capsulei interne, se determina o hemiplegie egal repartizata (membrul superior cat si membrul inferior sunt afectate in mod egal). In schimb daca leziunea corticala este in teritoriul superficial (teritoriul arterei cerebrale mijlocii), hemiplegia predomina la membrul superior in comparatie cu membrul inferior. In forma incompleta, se numeste hemipareza.
    
Paraplegia reprezinta paralizia celor doua membre inferioare. Cand deficitul motor este incomplet, poarta denumirea de parapareza. Paraplegia apare fie in leziunea neuronului motor central (traiectul intramedular) fie in cea a neuronului motor periferic. Semnul clinic comun este deficitul motor (disparitia sau diminuarea fortei musculare la nivelul membrelor inferioare). Paraplegia poate fi flasca sau spastica. Forma flasca este datorata fie lezarii neuronului motor central fie lezarii neuronului motor periferic, iar forma spastica, este datorata intotdeauna lezarii neuronului motor central.
    
Tetraplegia reprezinta paralizia celor patru membre. In forma incompleta, se numeste tetrapareza.
    
Diplegia reprezinta paralizia celor patru membre, insa predominant a celor inferioare. Cand deficitul motor este incomplet, se denumeste dipareza.
    
In functie de etiologie, deficitul motor poate fi datorat unor cauze de ordin vascular, unor cauze de natura  posttraumatica (contuzii cerebrale), de natura tumorala (benigna sau maligna), de natura metabolica sau dismetabolica, de natura degenerativa (deficit motor total sau partial) sau printr-un proces inlocuitor de spatiu cerebral (chist, granulom cerebral, metastaze cerebrale, etc).
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â