Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Recuperarea neurologica
Organizatia Montiala a Sanatatii (OMS), defineste reabilitarea ca fiind un proces activ, prin care persoanele cu disabilitati datorita unor leziuni sau boli, obtin recuperarea completa sau daca aceasta nu este posibila, atingerea unui potential optim fizic, mental si social, urmata de integrarea lor in mediul cel mai potrivit. Recuperarea bolnavului neurologic reprezinta o specialitate care necesita atat aptitudini in neurologie cat si in recuperarea medicala.
    
Reabilitarea neurologica este un domeniu aparte in medicina de recuperare pentru ca porneste de la urmatoarea premisa: afectiunile neurologice sunt afectiuni care dau cea mai mare invaliditate in cazul populatiei adulte. O recuperare corecta trebuie inceputa chiar din stadiul acut, insa tratamentul trebuie continuat chiar si dupa externarea din spital.
    
Recuperarea neurologica trebuie efectuata de catre o echipa multidisciplinara specializata intr-un asemenea domeniu (medic neurolog, kinetoterapeut, fizioterapeut, terapeut ocupational, logoped, ortoped, asistent social, etc).
    
In afectiunile neurologice, importanta recuperarii este enorma atat din punctul de vedere al beneficiilor aduse direct pacientilor, cat si din punctul de vedere adus societatii, bolnavul putandu-si relua activitatile zilnice (ADL)- autointretinerea sau chiar activitatea productiva. Recuperarea constituie un punct cheie care contribuie la imbunatatirea semnificativ mai rapida si mai completa a functiilor nervoase pierdute sau afectate si implicit la cresterea calitatii vietii acestor persoane.
    
Recuperarea trebuie abordata diferit in functie de tipul bolii cauzatoare de deficit. Procesul de recuperare se concentreaza in principal pe managementul disabilitatii si diminuarea handicapului si mai putin pe stabilirea diagnosticului. In acelasi timp insa, diagnosticul reprezinta prima  veriga a acestui proces, in functie de diagnostic stabilindu-se atat strategia de recuperare cat si eventualele limitari in procesul de reabilitare.
    
Multe dintre bolile neurologice se caracterizeaza prin agravarea lenta a simptomatologiei caracteristice. Procedurile recuperatorii in acest caz au ca scop mentinerea unui grad de autonomie si intarzierea complicatiilor cu risc vital.
    
Combinarea terapiei neurologice specifice cu procedurile recuperatorii amelioreaza deficitele, evita complicatiile, grabeste atingerea unor parametri functionali perturbati, asigurand un anumit grad de autonomie. Kinetoterapia, alaturi de fizioterapie, joaca un rol deosebit in tratarea afectiunilor neurologice, procedeele specifice fiind adaptate de la caz la caz. Programele kinetice vor fi adaptate diagnosticului si etapei de evolutie a suferintelor. In procesul de recuperare a afectiunilor neurologice, se folosesc metode neurofacilitatorii. Fizioterapia foloseste stimularea electrica, care implica aplicarea unui curent electric pe piele pentru a provoca o contractie musculara ce va reduce durerea si spasticitatea, in afectiunile in care este prezenta si va mentine limitele miscarilor.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â