Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul lombosacralgiei
Denumirea de lombosacralgie, desemneaza durerea lombara inferioara (low back pain) de cauza mecanica, generata de suferinta atat a tesuturilor moi lombare cat si a structurilor vertebrale (disc vertebral, ligamente intracanaliculare, articulatii vertebrale posterioare, pediculi vertebrali) afectate printr-un proces degenerativ. Sub raport clinic, sunt incluse: durerea lombosacrata izolata, durerea lombosacrata cu algii diferite pe membrul inferior cat si durerea lombosacrata cu algie iradiata, radiculara. Durerea lombosacrata localizata sau asociata cu un sindrom radicular, constituie peste 50% din cazurile care se prezinta in serviciile de recuperare. Aceeasi suferinta, reprezinta in toate tarile o cauza majora de incapacitate temporara de munca.
    
Tratamentul prin kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic, este cel mai judicios tratament al lombosacralgiilor care nu sunt contraindicate si nu se afla intr-un stadiu ce impune tratamentul neuro-chirurgical.
    
In scopul tratarii lombosacralgiei, kinetoterapia devine un puternic adjuvant. Kinetoterapia se orienteaza atat ca obiectiv, cat si ca mijloace tehnice, dupa starea clinica a pacientului.

Se diferentiaza patru perioade:
- perioada acuta prin dureri intense lombosacrate cu sau fara iradiere;
- perioada subacuta, in care durerile din decubit au disparut, bolnavul se poate misca in pat fara dureri;
- perioada cronica  ce permite pacientului sa-si mobilizeze coloana, durerile fiind moderate;
- perioada de remisiune completa.
    
Adaptandu-se acestor perioade, kinetoterapia, foloseste posturarile in scopul ameliorarii durerilor (diverse posturi antalgice), exercitii de facilitare ,,tine-relaxeaza (,,hold-relax") cu rezistenta mai crescuta a izometriei, pe masura ce pacientul trece dintr-o perioada in alta, exercitii de relaxare Jacobson, exercitii de remobilizare a coloanei lombare (basculari de bazin, intinderea musculaturii paravertebrale si psoasiliacului), exercitii de tonifiere a musculaturii trunchiului respectiv a musculaturii abdominale si extensoare lombare, exercitii de constientizare a pozitiei corecte, exercitii de respiratie profunda, etc.
    
Fizioterapia, in perioada acuta, foloseste procedurile reci, crioterapia (masajul cu gheata) cu rol analgezic. Aplicatiile de caldura, folositein perioadele subacute sau cronice, au rol spasmolitic si decontracturant. Electroterapia, sub forma de galvanizari, ionizari cu xilina, novocaina, curenti diadinamici si interferentiali, are deasemenea un important efect analgezic si antiinflamator. Se  mai folosesc diatermia cu unde scurte si ultrasunete.
    
Masajul propriu-zis, poate fi facut incepand cu perioada subacuta, cand durerile sunt diminuate. In perioada acuta se pot efectua doar ,,mangaieri'' blande, deci nu masaj. Asadar, in afara de prima perioada de manifestare a lombosacralgiei, masajul aduce importante efecte benefice fapt pentru care este absolut indicat. Masajul are rol trofic, decontracturant, cu o buna influenta asupra musculaturii paravertebrale. Manevrele sunt lente, blande, lungi, in special folosindu-se netezirea si frictiunile usoare.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â