Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul neuropatiei
Neuropatia este o afectiune a sistemului nervos. Acest termen grupeaza toate afectiunile sistemului nervos periferic, format din nervi si ganglioni. Neuropatia periferica, reprezinta o disfunctie generalizata a nervilor din sistemul nervos periferic. Este o patologie neurologica frecventa, cu manifestari clinice si cauze variate. Exista multe conditii si tulburari care pot cauza o neuropatie periferica. Prin urmare, neuropatia ar trebui considerata un simptom al unei boli, mai degraba decat o boala in sine. Tulburari diferite, pot afecta diferite tipuri de fibre si parti ale nervului. In tarile dezvoltate, diabetul zaharat este cea mai frecventa cauza a acestei maladii. Alte cauze ale neuropatiei periferice sunt subnutritia, alcoolismul, vasculita, maladiile sistemice si expunerea la toxine. In general, se cunosc mai mult de 100 de cauze ale neuropatiilor. Pacientii cu neuropatie de obicei acuza amoreteala, durere, arsuri, sau parestezii.  Adesea acestia se plang de slabiciune musculara, impiedicare, sau dificultati in activitatile care implica dexteritate. Activitatile vietii de zi cu zi (mancat, spalat, imbracat, etc) pot fi compromise. Membrele inferioaare, in special picioarele, sunt de obicei afectate inaintea mainilor.
    
Topografia afectarii este utila in diagnosticul neuropatiei. In baza topografiei, neuropatiile pot fi clasificate in mononeuropatii, mononeuropatii multiple si polineuropatii. Mononeuropatia se refera la afectarea unui singur nerv periferic si de obicei survine ca urmare a traumatismului, compresiei sau strangularii. Cele mai frecvente neuropatii compresive sunt sindromul de tunel carpal, compresia nervului ulnar la nivelul cotului, si compresia nervului peroneu la nivelul capului fibulei. Mononeuropatia multipla defineste afectarea a mai multi nervi periferici separati, simultan sau secvential. Polineuropatiile sunt afectiuni generalizate ale nervilor periferici care in general incep distal si progreseaza proximal, determinand anestezie ,,in manusa si in soseta".
    
Tratamentul, are scopul de a controla conditia care sta la baza aparitiei neuropatiei. Spre exemplu, la pacientii cu diabet zaharat, imbunatatind controlul glucozei, poate fi imbunatatita astfel functia neuronala. In primul rand, trebuie initiat tratamentul simptomatic al durerii.
    
Kinetoterapia reprezinta cea mai importanta componenta de tratament de recuperare medicala pe acest tip de afectiuni. Tratamentul de kinetoterapie, prin multitudinea sa de metode, poate ajuta la imbunatatirea tonusului muscular, la cresterea fortei musculaturii slabite, poate ajuta echilibrul cat si coordonarea atat de afectate in cazul acestor pacienti.
    
Programul kinetic de recuperare se alcatuieste pe baza realitatii clinico-functionale, a deficitului motor si senzitiv testat. Dupa cum se stie, lezarea nervilor periferici determina 3 sindroame clinice de baza: sindromul motor, sindromul senzitiv si cel vasculotrofic. Kinetoterapia ocupa primul loc in rezolvarea primelor doua si ajuta tratamentul celui de-al treilea. Kinetoterapia foloseste posturile corectoare pentru evitarea aparitiei deformarillor si atitudinilor vicioase. Pentru evitarea atrofierii muschilor paralizati, se folosesc manevre kinetoterapeutice: intindere musculara pentru declansarea ,,stretch-reflex-ului", mobilizari pasive pentru mentinerea imaginii kinestezice si a supletei articulare si diferite tehnici de facilitare si promovare a proprioceptieiei si exteroceptiei. Se urmareste cresterea fortei fibrelor musculare restante sanatoase prin exercitii de facilitare neuroproprioceptiva, deasemenea se folosesc exercitii pentru recastigarea coordonarii cat si a abilitatilor.
    
Fizioterapia, foloseste in mare parte electroterapia, urmarind activarea muschilor paralizati prin intermediul stimularilor electrice. De asemenea se utilizeaza electroterapia antalgica, in scopul diminuarii simptomatologiei dureroase a acestei afectiuni.
    
Obiectivele masajului terapeutic in neuropatie, constau in:
- ameliorarea circulatiei sanguine locale;
- mentinerea elasticitatii si excitabilitatii musculaturii denervate;
- prevenirea tulburarilor trofice ale tegumentelor si tesuturilor subcutanate.

Masajul recomandat este stimulant, cu manevre energice executate in ritm viu. Netezirile se fac cu ambele maini, alternativ, iar frictiunile cu palmele sau partea dorsala a pumnului pentru a influenta favorabil circulatia sanguina la nivelul pielii si tesuturilor subcutanate. Frictiunile, impreuna cu ciupiturile, sunt utilizate pentru excitarea mecanica a pielii situata deasupra muschilor afectati, in scopul pregatirii acestora pentru mobilizarea pasiva, fiind procedee reflexoterapeutice ce cresc aferentele senzoriale catre celulele din cornul anterior al maduvei, facilitand contractia musculara. Framantarea in cuta, rulatul si baterea sub forma de tocat sau batatorit sunt manevre adecvate pentru influentarea favorabila a tonusului si excitabilitatii muschilor hipotrofici.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â