Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Recuperarea afectiunilor reumatice
Notiunea de ,,reumatism" deriva de la grecescul ärheumamatismosö, care inseamna äa curgeö (manifestarile articulare au caracter fluxionar). Bolile reumatismale, in sens larg, formeaza un grup relativ eterogen de afectiuni, cu localizari in primul rand la aparatele locomotor si cardiovascular, ca urmare a unor leziuni caracteristice mezenchimale.
    
Bolile reumatice se caracterizeaza in principal, prin leziuni inflamatoare sau degenerative ale tesuturilor conjunctive ale articulatiilor sau ale tesuturilor periarticulare. Aceste boli au etiologie variata si evolutie cronica. Din punct de vedere clinic si terapeutic, bolile reumatice se deosebesc de manifestarile pseudoreumatice ale altor boli.
    
Bolile reumatismale prin frecventa, polimorfismul si implicarea lor in cotidianul bolnavului cat si influenta asupra starii sociale a celui bolnav, necesita o atentie mult mai mare din partea tuturor celor care se ocupa de tratamentul lor. In acest sens, in conceptia de recuperare a afectiunilor reumatismale, interventia kinetoterapeutului in schema de tratament, devine imperios necesara, chiar daca este vorba doar despre o simpla pozitionare, mergand pana la programele complexe necesare in spondilita anchilozanta sau poliartrita reumatoida.
    
Frecventa acestor boli, precum si imposibilitatea vindecarii complete (in majoritatea afectiunilor evolutia este progresiva, si duce la leziuni ireparabile), fac ca aceste entitati sa fie considerate ca boli sociale, impotriva carora se duce o intensa lupta profilactica si terapeutica. In acest sens, in tratamentul recuperator, este inclus tratamentul kinetic in primul, cel fizioterapic si tratamentul de masaj medical.
    
Tratamentul prin kinetoterapie are atat o abordare profilactica a afectiunii reumatismale, in sensul de prevenire a agravarii bolii sau in sensul de blocare a evolutiei acesteia, cat si o abordare terapeutica si de recuperare a afectiunii reumatismale. Programele de recuperare a afectiunilor reumatismale prin kinetoterapie, se indica a se incepe cat mai precce posibil si au rolul de a creste sau de a imbunatati favorabil calitatea vietii acestor pacienti. Pentru ca de multe ori, diverse afectiuni reumatice genereaza dureri de intesitate mare, imposibilitati functionale care scot practic pacientul din circuitul productiv, social, familial, kinetoterapia reprezinta o modalitate de ,,vindecare" in acest sens.
    
Printr-un program corect si monitorizat de kinetoterapie, pacientul se reintegreaza cu usurinta in profesia sa, in mediul social, familial, etc., iar in situatiile in care prin natura profesiei, nu mai este posibila intoarcerea pacientului la vechea meserie, pentru ca se considera ca ar una dintre situatiile in care afectiunea poate fi mult inrautatita, kinetoterapia alaturi de terapia ocupationala sprijina pacientul si il ajuta sa se reorienteze profesional.
    
Tratamentul de fizioterapie are desigur un important rol in recuperarea afectiunilor reumatismale, prin efectele calmante, anatalgice, sedative, antiinflamatorii, mio-relaxante, decontracturante. Toate aceste efecte se obtin prin utlizarea electroterapieie, a ultrasonoterapiei, termoterapiei, crioterapiei si imbunatatesc considerabil starea pacientul, prin combaterea simptomatologiei respective afectiunii reumatice. Masajul terapeutic este bineinteles un factor ajduvant de mare importanta.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â