Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul artrozei degetelor
Artrozele, sunt boli degenerative ale articulatiilor mobile, caracterizate prin deteriorarea cartilajului articular si aparitia de tesut osoos de neoformatie la nivelul suprafetelor articulare. In procesul artrozic, cele mai des interesate localizari la nivelul mainii, sunt la articulatiile interfalangiene distale, cu formarea de osteofite marginale care dau aspectul caracteristic, al nodulilor Heberden. Acesti noduli, initial sunt prezenti la index si la medius, ulterior apar la celelalte degete, adesea asimetrice. Aparitia lor are loc intr-un interval mare de timp si poate duce la deformare articulara cu devierea ultimei falange. La baza falangei a III-a, se constata nodozitati de marimea unui bob de mazare, limitarea mobilitatii interfalangiene distale cu redoare in flexie, durere, parestezii, afectarea sensibilitatii tactile si dificultati in prehensiunea de finete, mai ales matinal. Aceleasi modificari pot apare si la nivelul interfalagienelor proximale, cu formarea nodulilor Bouchard. Acesti noduli se manifesa prin tumefactie cu ingrosare a articulatiilor interfalangiene proximale, cu limitarea mobilitatii.
    
Procesul degenerativ, la nivelul degetelor, pare sa afecteze mai frecvent femeile decat barbatii, iar evolutia sa este adesea punctata de episoade inflamatorii cu edem local, hiperemie si durere intensa. Aceste cazuri, pun uneori mari probleme de diagnostic diferential cu o poliartrita reumatoida, seronegativa.
    
Tratamentul kinetic utilizeaza tehnici si mijloace adaptate de la caz la caz.

Ca si obiective generale, ale kinetoterapiei sunt urmatoarele:
- reducerea durerii;
- mentinerea/ cresterea mobilitatii articulare
- mentinerea/ cresterea fortei musculare si a stabilitatii mainii;
- prevenirea/ corectarea difomitatilor si dezaxarilor articulare;
- minimalizarea efectului deformarilor articulare;
- mentinerea, dezvoltarea si perfectionarea indemanarii in diferite forme de prehensiune;
- mentinerea/ cresterea capacitatii de desfasurare a ADL-urilor (Activities of daily living).

La pacientii cu deficit de prehensiune (prindere), scopul final al kinetoterapiei il constituie restabilirea cat mai completa a capacitatii functionale pierdute, precum si dezvoltarea unor mecanisme compensatoare care sa asigure subiectului posibilitatea de autoservire, de munca si de independenta economica si sociala.
    
Tratamentul prin fizioterapie, umareste prin folosirea electroterapiei, mai exact, prin utilizarea curentilor diadinamici, a curentilor interferentiali, galvanici, a razelor infrarosii cat si a ultrasunetelor, combaterea durerilor,  prevenirea sau combaterea inflamatiilor, cresterea mobilitatii in articulatii. De mare utilitate in artrozele degelor cat si a mainii in general, este folosirea hidrotermoterapiei, prin caldura locala umeda, bai calde locale, impachetari cu parafina, namol, etc.
    
Masajul, efectuat dupa aplicatiile calde, are rolul de-a produce in continuare o vasodilatatie, cu nutrirea articulatiilor, cresterea mobilitatii, etc. In scopul ameliorarii durerilor, masajul devine un pretios adjuvant, prin folosirea manevrelor relaxante, usoare, lente, ce aduc un important efect antalgic.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â