Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul periartritei
Periartita constituie orice afectiune provocata de o inflamatie a tesuturilor din vecinatatea articulatiilor. Periartrita afecteaza bursele seroase periarticulare, capsula articulara, ligamentele, tendoanele si tecile lor, chiar si muschii invecinati ai articulatiei. Reprezinta o afectiune heterogena, incadrata in reumatismul abarticular. Localizarea proceselor inflamatorii reumatismale sau degenerative la nivelul structurilor periarticulare determina suferinte care au fost grupate sub denumirea de reumatisme abarticulare.
    
Cea mai importanta este periartrita scapulo-humerala sau P.S.H., cu o frecventa foarte mare. In aparitia periartritelor, cauzele traumatice, solicitarile maxime la nivelul articulatiei, eforturile de prehensiune (prindere), printre care si alte cauze, cum ar fi a frigore, isi au primul rol. Periartritele, se caracterizeaza prin dureri la nivelul zonei de afectare, si prin redoare in articulatie, rareori existand chiar si o impotenta functionala.
    
Tratamentul de recuperare in general, poate fi usor de adapatat acestor afectiuni, insa dintre periartritele ce ridica totusi probleme de recuperare functionala, dintre cele mai serioase, este in primul rand periartrita scapulo-humerala. Tratamentul recuperator se deruleaza pe o perioada mai lunga de timp, fapt pentru care poate fi facut inclusiv si la domiciliul pacientului si cuprinde: kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic.
    
Kinetoterapia in tratamentul periartritelor, are rolul cel mai important in recuperarea mobilitatii articulare si cresterea fortei musculare.

Tratamentul kinetic in recuperarea periartritelor, urmareste urmatoarele obiective:
- combaterea durerii, obiectiv ce poate fi realizat in mod eficient prin imobilizare si diverse pozitionari si posturari in pozitie functionala;
- refacerea sau mentinerea mobilitatii articulare, prin exercitii pasive, active si prin exercitii active cu rezistenta;
- refacerea fortei si stabilitatii articulatiei afectate, obiectiv ce poate fi realizat prin exercitii cu rezistenta;
- refacerea miscarii controlate a segmentului afectat;
- mentinerea sau ameliorarea abilitatii pentru gesturile zilnice, prin antrenarea intregului membru superior (in special in periartrita scapulo-humerala).
    
Fizioterapia in tratamentul periartritelor foloseste preponderent proceduri de electroterapie (bai galvanice, ionizari galvanice, curenti diadinamici, interferentiali), termoterapie, ultrasonoterapie, etc. Prin folosirea acestor proceduri, se obtine o ameliorare a durerilor, a inflamatiilor, precum si o imbunatatire a mobilitatii la nivelul articulatiilor.
    
Masajul in periartrite este sedativ si miorelaxant, prin folosirea manevrelor de intensitate mica si lente. Masajul urmareste diminuarea durerilor, reducerea contracturilor musculare, imbunatatirea circulatiei sanguine si a troficitatii locale. Dupa cedarea durerilor, masajul consta din manevre de stimulare si de tonifere musculara pentru prevenirea hipotrofiei musculare. Masajul asuplizeaza capsula articulara si ligamentele, amelioreaza mobilitatea si pregateste articulatia pentru kinetoterapie.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â