Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul reumatismului cronic
Sub denumirea de reumatism cronic se intalnesc afectiunile ce progreseaza, de obicei lent, si care afecteaza in special persoanele de varsta inaintata, sau de varsta mijlocie. Reumatismul cronic afecteaza atat articulatiile mari, cum ar fi umerii, genunchii, soldurile, cat si articulatiile mici, mai ales cele ale mainilor si picioarelor.
    
In reumatismul cronic, se disting atat formele reumatismale degenerative cat si cele de natura infectioasa sau inflamatorie. Astfel, in categoria bolilor rematismale cronice, intra atat poliartrita reumatoida, denumita si poliartita cronica evolutiva (este o inlamatie poliarticulara cronica), spondilita anchilozanta (boala cronica progresiva), cat si bolile reumatismale cronice degenerative, cum ar fi artozele: coxartroza, gonartroza, artrozele piciorului, umarului, cotului, mainii, spondilozele: spondiloza cervicala, toracala, lombara, etc. Intra-adevar, reumatismul cronic, este destul de des intalnit afectand in ultimul timp chiar si persoanele tinere, adolescentii, insa vestea buna este ca exista multe cai de atatc naturale, terapii ce pot infrana procesele evolutive ale acestor afcetiuni, iar mai mult, acestea, aduc organismului un plus de sanatate.
    
Principiiile generale ale tratamentului kinetic in reumatismul cronic, sunt:
 - lupta contra inflamatiilor si a durerilor, in special in bolile reumatismale cronice inflamatorii (poliartrita rematoida), prin diverse pozitionari si posturari antalgice, asociate cu medicamente antiinflamtoare si analgezice;
- prevenirea redorilor si a atitudinilor vicioase prin metode specifice profilactice (mobilizari prudente, exerciti corective, etc.)
- prevenirea retractiilor musculo-ligamentare si a deformatiilor articulare. Kinetoterapia, cat si celelalte terapii, fizioterapia si masajul se adapteaza stadiului de boala reumatismala.
    
Bolnavii de reumatism, beneficiaza de procedurile fizioterapiei, in special in fazele incipiente ale bolii, cand pot preveni puseele evolutive. Aceasta terapie, prin agenti fizici, imbunatateste considerabil starea pacientului cu reumatism cronic, si totodata il pregateste pentru programul de kinetoterapie. Tratamentul fizioterapic, foloseste atat electroterapia, prin intermediul curentilor diadinamici, interferentiali, ionizarea galvanica (iontoforeza), cat si termoterapia. Aceasta din urma foloseste proceduri mai drastice, insa cu o mare eficienta: namolul cald, impachetarile cu parafina, baile de lumina generale si partiale, etc Sunt indicate dealtfel, statiunile cu profil antireumatic: Felix - bai oligometalice, slab mineralizate si radonice; Herculane, Pucioasa, Vulcana - bai termale si sulfuroase; Govora - bai sulfuroase, iodate si sarate; Sovata, Amara, litoral (Techirghiol, Eforie) - bai sarate si cu namoluri, etc.
    
Masajul este un pretios factor in atitudinea de recuperare a reumatismului cronic. Se folosesc manevrele usoare, lente in perioadele in care pacientul are dureri, acestea avand efect calmant, antalgic si miorelaxant. Desigur, prin efectuarea procedeelor de masaj, se obtin si efecte trofice. Se folosesc cat si manevrele de masaj ce au ca scop obtinerea de efecte decontracturante.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â