Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Recuperarea afectiunilor coloanei vertebrale
Prin recuperarea medicala se urmareste sa se redea bolnavului posibilitatile sale fizice perturbate de accident sau de boala, sa se creeze compensari, adaptari motrice de inlocuire si totodata , sa se conserve sau sa se redea celui cu deficienta fizica sentimentul demnitatii sale umane care sa-i permita sa isi gaseasca un loc onorabil in societate. Recuperarea medicala mai mult sau mai putin completa, este atat rezultatul acestei reeducari, cat si al tratamentului medical sau chirurgical.
    
Inainte de a se intreprinde un program de recuperare medicala, trebuie, mai ales in cazurile complexe sa se stabileasca un bilant complet, o evaluare completa a posibilitatilor fizice a pacientului, o analiza a potentialului psihologic si trebuie de asemenea sa se asigure ca bolnavul este capabil sa beneficieze de activitatea fizica, pentru a-si ameliora starea sa.
    
Este stiut faptul ca, fiecare perioada din viata omului isi pune amprenta in primul rand asupra coloanei vertebrale, fie prin boli specifice varstei, fie prin afectiuni traumatice, fie prin adoptarea unei posturi vicioase inca din copilarie, manifestate mai mult sau mai putin prin durere, redoare articulara. Oricare ar fi cauzele producatoare ale suferintelor coloanei vertebrale, se impune recuperarea functionala.
    
In copilarie si adolescenta, intalnim modificari structurale congenitale sau dobandite, care pe langa durere, produc contractura musculaturii paravertebrale, tulburari statice ale coloanei cu redori articulare. In toate aceste cazuri, recuperarea medicala recurge la exercitii fizice corective care au ca scop pe langa dezvoltarea armonioasa a muschilor trunchiului si corectarea tulburarilor de pozitie ale rahisului.
    
La maturitate, incep sa apara procesele  de degenerare ale coloanei si suferintele disco-vertebrale. Astfel, malformatiile congenitale neobservate pana la aceasta varsta, deci si netratate, determina leziuni degenerative mai ales in zonele de surmenaj functional (cervical si in special lombar), sau in zonele de suprapresiune (in varfurile curburilor cifotice si scoliotice).
    
Cand starea acestor pacienti o permite, se incepe un program de recuperare medicala globala, pentru obtinerea unei musculaturi a trunchiului suficient de echilibrata.
    
La varsta inaintata, toate aceste suferinte ale anilor trecuti se accentueaza, durerile devin mult mai suparatoare si la toate acestea se mai adauga si osteoporoza. Asadar, recuperarea medicala isi gaseste si aici un camp larg de activitate, insa sub o forma mai moderata, tinand cont de osteoporoza si totodata de faptul ca rezistenta la efort a persoanelor in varsta este mai scazuta in comparatie cu persoanele tinere.
    
Recuperarea medicala se adreseaza in general tuturor bolilor coloanei vertebrale, susceptibile de tratament prin miscare. Recuperarea afectiunilor coloanei vertebrale presupune de asemenea si educarea pacientilor prin unele recomandari considerate a fi necesare unei protectii cat mai eficace a acestui segment atat de important al corpului. Programele de recuperare, urmaresc cresterea calitatii vietii pacientilor cu afectiuni vertebrale precum si reintegrarea profesionala si sociala cat mai rapida a acestora.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â