Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament contracturi musculare spate
Coloana vertebrala reprezinta segmentul central al aparatului locomotor sau scheletul axial, care indeplineste o serie de functii in pastrarea verticalitatii specific umane. Ea trebuie sa sustina capul si corpul in spatiu, sa reziste fortelor gravitationale, fortelor de inertie ca si tuturor solicitarilor din mediul exterior. Contracturile musculaturii spatelui pot fi determinate  de atitudini vicioase ale coloanei vertebrale, sau a unor atitudini antalgice in scolioza, cifoza, spate plan, lordoza, etc. Tinuta incorecta, pozitiile defectuoase adoptate in cursul unor activitati, exercitiile fizice intense, mai ales daca sunt executate din pozitii vicioase, sarcina, constituie imprejurari in care apar frecventele contracturi la nivelul spatelui. Adesea sunt intalnite contracturi musculare la nivelul spatelui, si ca urmare a unei hernii de disc lombare. Contractura musculaturii lombare este explicata tocmai prin limitarea miscarilor care accentueaza durerea caracteristica acestei afectiuni, prin adoptarea unei pozitii antalgice. O cervicalgie, poate fi cauza determinanta a durerilor la nivelul coloanei cervicale cu contractura musculara.
    
Spondilita anchilozanta este o alta afectiune care se reprezinta prin contracturi ale musculaturii paravertebrale. In torticolisul a frigore, afectiune ce intereseaza musculatura cefei, mai ales muschiul trapez, si care se datoreaza ca urmare a unei expuneri la frig sau curent, este des intalnita contractura musculara asociata cu durere, limitand dealtfel miscarile capului. La fel si in osteoporoza, muschii paravertebrali sunt contractati, dand coloanei vertebrale o rigiditate greu de invins.
    
Kinetoterapia este de mare folos in reducerea contracturilor musculare. In ceea ce priveste mobilizarea coloanei cervicale, aceasta mobilizare se face in intindere si numai dupa un masaj care a obtinut o analgezie si o decontracturare musculara. Inhibitia activa ce are la baza inducerea reflexa a relaxarii musculare prin intermediul unor tehnici ce apartin de facilitarea neuro-proprioceptiva, se utilizeaza inainatea stretchingului, pregatind astfel muschiul pe care il relaxeaza inainte de a fi intins. Stretchingul muscular pe muschiul scurtat, realizeaza desfacerea actinei de miozina prin ruperea puntilor transversale. Intinderea pasiva este o tehnica frecvent utilizata pentru a trata contractura musculara. Tratamentul kinetic foloseste si elongatiile, mai ales atarnari in brate.
    
Efectele benefice ale fizioterapiei sunt recunoscute in tratamentul contracturilor. Aplicarea curentilor electrici au efect benefic in combaterea contracturilor cat si a durerilor de spate, prin obtinerea de efecte analgetice, decontracturante, trofice. Undele scurte au un efect terapeutic deviat din actiunea caldurii: decontracturant, miorelaxant, analgetic si intervin in scaderea tonusului muscular pe musculatura hipertona. Contracturile musculare, mai ales cele dureroase la solicitarile pasive, de intindere, mai pot beneficia de bai de lumina infrarosii. Caldura locala produce un efect calmant si analgezic. Prin urmare, este folositoare pentru a diminua contractia musculara. Aplicatiile cu parafina sunt utile si in reducerea durerilor.
    
Pentru relaxarea musculaturii paravertebrale, se foloseste alaturi de tratamentul kinetic si cel fizioterapic  masaj manual cat si vibromasaj. Masajul terapeutic are rol principal antialgic si decontracturant. Abordarea bolnavului este facuta cu blandete prin manevre usoare cu efleuraj prelungit. 
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â