Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament leziuni neuromusculare spate
Coloana vertebrala este elementul esential de sustinere. Fiind sediul axului nervos, toate afectiunile rahisului, risca sa prezinte semne nervoase. Prin lezarea nervului sciatic, sunt afectati toti muschii situati sub genunchi iar totodata este afectata si sensibilitatea, la nivelul fetei laterale a gambei si a piciorului. Ca si cauza, aceasta leziune poate  fi data de compresiuni medulare, prin hernie de disc, traumatism de coloana lombara, lombosciatica acuta hiperalgica, aceasta din urma fiind o urgenta neurochirurgicala.
    
Leziunile neuromusculare la nivelul spatelui mai  pot fi determinate de fracturi, absece epidurale, tumori, tuberculoza spinala. Ca si manifestare clinica, leziunile neuromusculare la nivelul spatelui, sunt reprezentate prin scaderea sensibilitatii la periferie, a activitatii motorii distale, cu refelexe diminuate, cu durere si sensibiliatate in musculatura afectata. Combinatia intre leziunea neuronului motor periferic si musculatura, duce la scaderea fortei musculare, pana la atrofie. Sunt afectati intai muschii distali, apoi cei proximali. Simptomul principal este durerea, de intensiatate crescuta, permanenta, cu limitarea miscarilor de ante-flexie a trunchiului. Este limitata schimbarea pozitiilor din decubit in sezut, din decubit in ortostatism, din decubit dorsal in decubit lateral.
    
Recuperarea unor leziuni neuromusculare presupune realizarea si urmarea cu strictete a unui plan terapeutic bine structurat, realizat de catre un terapeut cu experienta. Cele mai eficiente proceduri terapeutice sunt kinetoterapia, fizioterapia prin laserterapie si electroterapie si masajul terapeutic.
    
Kinetoterapia poate fi pusa in aplicare, inca din stadiul in care pacientul se afla imobilizat la pat, si se poate prelungi atat timp cat acesta are nevoie. Primul gest terapeutic intereseaza calmarea durerilor existente la nivelul spatelui. In mare parte se folosesc pozitii antalgice, cea mai folosita fiind pozitia ,,in cocos de pusca". Se introduc treptat exercitii de tonifiere a musculaturii afectate in urma leziunilor musculare, de crestere a fortei musculare, exercitii de reeducare a sensibilitatii. Pentru ca pot aparea frecvent tulburari ale echilibrului cat si a coordonarii miscarilor, kinetoterapia urmareste prin exercitii specifice refacerea acestora. In general, kinetoterapia foloseste tehnici particulare ce uzeaza din plin de facilitarea periferica si centrala  a activitatii neuromusculare.
    
Fizioterapia poate fi  utilizata cu bune rezultate in tratamentul leziunilor neuromusculare datorita efectelor sale beneficice: efect analgezic, efect trofic, efect stimulant, efect relaxant, etc. In cadrul tratamentului complex, se foloseste  laserterapia, electroterapia: curenti diadinamici, curentii interferentiali, curentii de joasa frecventa, curentii de medie  frecventa, diapulse, termoterapia, crioterapia etc.
    
Masajul este deasemenea recomandat avand numeroase efecte benefice in tratamentul leziunilor neuromusculare. Se obtin importante efecte analgetice, trofice, etc.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â