Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament recuperare postoperatorie spate
Tratamentul chirurgical al spatelui, se impune in anumite indicatii absolute: in unele traumatisme ale coloanei vertebrale, in herniile de disc acute sau cronice cu semne de compresiune sau de intrerupere uni- sau pluri- articulare, deci semne neurologice mari, cu tulburari sfincteriene, cu parestezii, in herniile de disc dupa 3-4 puseuri dureroase, in herniile de disc in faza de lombalgie cu contractura, in scoliozele idiopatice cu curbura de peste 50 de grade, etc.
    
Tratamentul prin kinetoterapie, in recuperarea postoperatorie este foarte important si trebuie instituit cat mai precoce. Abordarea unui program de kinetoterapie tine cont de sediul in care a avut loc interventia chirurgicala precum si de unele aspecte particulare, pentru care la fel, trebuie sa se tina seama in mod deosebit. Postoperator pot aparea anumite complicatii care beneficiaza net de tratamentul fizical kinetic: sindromul radicular restant postoperator, deficitul motor pasager, sau crampa musculara gambiera posterioara ca si complicatie a unei hernii de disc operate. Prima masura terapeutica postoperator este repausul la pat, in care scopul kinetoterapiei este de a preveni complicatiile datorate decubitului (escare, trombo-embolii, redori articulare, hipotrofii musculare).
    
In operatiile de extirpare a discului (in principal discurile lombare), dupa unii autori, mersul va fi reluat la o saptamana, evitand pentru un timp pozitia asezat. Pacientul va invata sa faca unele miscari fara a mobiliza trunchiul. Prin miscare se urmareste tonifierea muschilor lombari, mai ales static si intinderea muschilor ischio-gambieri, prin flexia coapsei pe bazin cu genunchiul intins. Dupa alti autori, chiar din prima sau cel mult a doua zi de la interventia chirurgicala, se incepe mobilizarea trunchiului pe coapse sau a coapselor pe bazin, pentru a impiedica in primele 8-10 zile cicatrizarea tesuturilor in pozitie stransa, fapt care ar stanjeni in viitor mobilitatea coloanei in regiunea lombara. Ridicarea din pat este permisa dupa 24-48 de ore de la interventia chirurgicala.
    
In primele doua saptamani dupa interventia chirurgicala in cazul scoliozelor, se face ridicarea treptata la verticala, astfel ca la sfarsitul acestei perioade sa se poata sta asezat. Se introduc exercitii de tonifiere a musculaturii vertebrale, iar de mare importanta este si gimnastica respiratorie.
    
Fizioterapia, este indicata prin efectele analgetice, antiinflamatorii, si trofice, ale electroterapiei. Se pot folosi foarte bine, crioterapia locala, ultrasonoterapia, si laserul. O mentiune aparte merita sa fie facuta pentru hidrokinetoterapie. Aceasta procedura este indispensabila si aduce un beneficiu imens recuperarii.
    
Masajul terapeutic completeaza eficient programul de recuperare prin procedeele principale, avand ca principal scop reducerea durerilor si a inflamatiilor. Masajul este foarte eficient in tratamentul recuperarii postoperatorie, obtinand importante efecte analgetice, antiinflamatorii, trofice, circulatorii, etc. Masajul terapeutic se foloseste atat inaintea mobilizarii coloanei vertebrale cat si dupa terminarea ei.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â