Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament recuperare posttraumatica spate
Traumatismele, care se produc in viata de toate zilele, accidental la locul de munca, in sport, pe strada, in circulatie, pot produce la nivelul coloanei vertebrale o entorsa sau luxatii in cel mai fericit caz, sau fracturi cu interesarea maduvei spinarii, care pot determina paraplegii (afectarea membrelor inferioare) si tetraplegii (afectarea membrelor superioare cat si a celor inferioare).
    
Tratamentul fizical-kinetic si recuperarea functionala dupa fracturi sau luxatii ale rahisului, urmareste eliminarea complicatiilor datorate decubitului(escare, trombo-embolii, redori articulare, hipotrofii musculare etc.) si intervine totodata in mod favorabil asupra componentei psihologice, care poate fi invalidanta, chiar si in lipsa oricaror sechele somatice. Un rol important al kinetoterapiei in aceasta perioada consta din conservarea troficitatii si a supletei partilor moi, profilaxia contracturilor musculare.
    
Indiferent de gravitatea traumatismului, bolnavul este imobilizat in maniera si pe durata de timp variabila, in functie de leziune si de tratamentul ortopedic instituit. In aceasta perioada se fac exercitii de respiratie, se invata bolnavul cum sa-si schimbe pozitia, controland coloana vertebrala, care se mentine imobila, ,,in bloc". Din momentul in care se poate renunta la orice imobilizare, fie ea cat de simpla, obiectivul kinetoterapiei este de a reintegra functional coloana in ansamblul corporeal.
    
Ulterior, in cele mai multe din cazuri, se permite ridicarea in ortostatism sub protectia constanta a unor orteze de imobilizare. Odata permisa reluarea mersului, incepe un program mai complex de reeducare care are doua obiective: primul urmareste educarea gesturilor care le implica viata de zi cu zi (ridicare, anteflexie, inclinatii laterale, autoservire, etc) iar cel de-al doilea se adreseaza in mod special rahisului, zonei in care s-a produs traumatismul.
    
Dupa aproximativ 30-45 de zile de la traumatism, se introduc progresiv exercitii din pozitia neutra a coloanei, invatarea blocarii voluntare a coloanei, in aceasta pozitie neutra si cresterea fortei de contractie a muschilor spinali prin exeercitii izometrice. Dupa aproximativ 45-60 de zile se incepe mobilizarea activa a rahisului.
    
Fizioterapia, este indicata prin efectele analgetice, antiinflamatorii, si trofice, ale electroterapiei. Se pot folosi foarte bine, crioterapia locala, ultrasonoterapia, si laserul. O mentiune aparte, merita sa fie facuta pentru hidrokinetoterapie. Aceasta procedura este indispensabila si aduce un beneficiu imens recuperarii.
    
Masajul terapeutic completeaza in mod eficient programul de recuperare posttraumatica prin procedeele principale, avand ca principal scop reducerea durerilor precum si a inflamatiilor. Masajul este foarte eficient in tratamentul recuperarii posttraumatice, obtinand importante efecte analgetice, antiinflamatorii, trofice, circulatorii, etc. Masajul terapeutic se foloseste atat inaintea mobilizarii coloanei vertebrale cat si dupa terminarea acesteia.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â