Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul cifoscoliozei
Cifoscoliozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale ce se caracterizeaza prin asocierea unei curburi scoliotice cu o curbura cifotica la acelasi nivel. Cele doua curburi se accentueaza una pe cealalta. Asadar, cifoza favorizeaza torsionarea vertebrelor si drept consecinta mareste gibozitatea, iar scolioza mareste cifoza din cauza asimetriei functionale a muschilor spatelui. Cifoscoliozele sunt de fapt scolioze care prezinta un grad de cifoza, dar care in realitate reprezinta acentuarea cifozei toracale fiziologice. Cel mai frecvent se intalnesc astfel de situatii in scoliozele idiopatice infantile. Coexistenta unei cifoze marcate cu o scolioza, trebuie sa ne indrepte atentia spre o anomalie congenitala a coloanei vertebrale, sau spre o neurofibromatoza. Cifoscoliozele, pot fi primare, atunci cand apar deodata si evolueaza impreuna sau secundare, atunci cand apar pe rand si se asociaza in timpul evolutei uneia dintre curburi.

Exista:
-cifoscolioze posttraumatice: ce pot aparea dupa fracturi (tasari de corpi vertebrali) in cursul unor accidente sau contractii musculare;
- cifoscolioze inflamatorii ce apar in cursul evolutiei morbului Pott, spondilitei anchilozante, spondilitelor infectioase;
- cifoscolioze neuropatice, care apar dupa diverse afectiuni nerologice sau dupa laminectomii.
    
Prin kinetoterapie, se pot corecta indeosebi cifoscoliozele functionale. Cele patologice, necesita un tratament complex cu mijloace ortopedice si chirurgicale.

Tratamentul kinetic foloseste exercitii ce au la baza urmatoarele principii de corectare:
- tonifierea in regim de scurtare a musculaturii spatelui diferentiat pentru fiecare dintre curburi
- corectarea pozitiei deficiente a umerilor, omoplatilor si bazinului
- corectareaa asimetriei toracelui si abdomenului
- formarea reflexului de atitudine corecta si stabila.
    
Fizioterapia vine in ajutor, cu formele de curent antialgice, miorelaxante, decontracturante, antiinflamatorii, pregatind astfel pacientul pentru tratarea cifoscoliozei prin kinetoterapie (terapia prin miscare). Formele de curenti folositi in fizioterapie in cazul cifoscoliozelor au ca efect o mai buna efectuare a exercitiilor facute in sala de kinetoterapie, deoarece pacientul intra cu un alt tonus muscular, coloana fiind pregatita in prealabil. Exista forme de curenti care ajuta coloana vertebrala prin efectele pe care le creaza: antialgice (eliminarea durerii), decontracturante (contracturile musculare datorate deviatiilor coloanei, sunt combatute, indiferent daca au la origine afectiuni musculo-scheletice sau neurologice, prin ameliorarea functionarii receptorilor din muschii responsabili cu reglarea tonusului muscular), miorelaxante (favorizeaza relaxarea musculara), tonifiante (intarirea musculaturii spatelui).
    
Masajul, este o forma de terapie auxiliara in tratamentul cifoscoliozei, cea mai importanta in corectarea cifoscoliozei, ramanad kinetoterapia. Masajul urmareste prin tehnicile sale obtinerea efectelor relaxante, decontracturante, trofice, de ameliorare a durerilor, etc.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â