Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul scoliozei
Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale, caracterizata prin curbura laterala (in plan frontal) si rotatie vertebrala ce poate fi situata in una sau mai multe regiuni ale coloanei. Scolioza mai poate fi denumita ca fiind ,,o boala evolutiva, caracterizata printr-una sau mai multe curburi laterale ale coloanei vertebrale, cu tendinta la compensare superioara si inferioara a curburilor, dar fara tendinta la reducerea completa a acestora prin suspendare sau decubit si cu rasunet asupra morfologiei trunchiului".
    
Convexitatea, respectiv gibozitatea este aceea care confera denumirea directiei scoliozei. Rotatia vertebrala se face spre concavitatea coloanei. Majoritatea autorilor, clasifica scoliozele in scolioze nestructurale si structurale. Scoliozele nestructurale, functionale, atitudinile scoliotice nu reprezinta o problema deosebita pentru tratament, in special pentru cel prin kinetoterapie. Acestea pot avea cauze multiple: posturale, de compensare, inflamatorii (tuberculoza, osteomielite, miozite), lombosciatice, etc. Scoliozele structurale, sunt adevaratele scolioze si ridica probleme complexe de tratament. Printre acestea se enumera: scolioza idiopatica, oteopatica, neuropatica secundara unor afectiuni, miopatica, dismetaboica, toracogena, de cauza extrinseca, etc.
    
Adevaratul tratament consta in kinetoterapie + corset (pentru scoliozele sub 50 de grade) sau operatie + kinetoterapie (pentru scoliozele peste 50 de grade).

Obiectivele kinetoterapiei in sclioze sunt:
- ameliorarea pozitiei coloanei
- cresterea flexbilitatii coloanei
- cresterea fortei musculare (abdominale si paravertebrale)
- ameliorarea respiratiei.
    
Astfel, kinetoterapia foloseste posturi fixe, exercitii de corectare posturala, exercitii din pozitiile Klapp, exercitiile tehnicii Cotrel (extensie-derotatie-elongatie-flexie laterala), tehnica care este cea mai apreciata in prezent, exercitii pentru tonifierea musculaturii abdominale, musculaturii fesiere, exercitii pentru tonifierea si reechilibrarea musculaturii paravertebrale (obiectiv principal al recuperarii scoliozelor), exercitii de imbunatatire a respiratiei, exercitii de crestere a fortei musculare respiratorii, cu imbunatatirea capacitatii metabolice a muschilor, etc.
    
Fizioterapia vine in ajutor cu formele de curent antialgice, miorelaxante, decontracturante, antiinflamatorii, pregatind pacientul pentru tratarea scoliozei prin kinetoterapie (terapie prin miscare). Formele de curenti folositi in fizioterapie in cazul scoliozelor au ca efect o mai buna efectuare a exercitiilor facute in sala de kinetoterapie, deoarece pacientul intra cu un alt tonus muscular, coloana fiind pregatita in prealabil. Exista forme de curenti care ajuta coloana vertebrala prin efectele pe care le creaza: antialgice (eliminarea durerii), decontracturante (contracturile musculare sunt combatute, indiferent daca au la origine afectiuni musculo-scheletice sau neurologice, prin ameliorarea functionarii receptorilor din muschii responsabili cu reglarea tonusului muscular), miorelaxante (favorizeaza relaxarea musculara), tonifiante (intarirea musculaturii spatelui).
    
Masajul este folosit pentru a ameliora starile de disconfort ale scoliozei, unde se folosesc manevre specifice ce au ca scop tonifierea musculaturii din exteriorul curburii si manevre pentru relaxarea musculaturii din interiorul curburi, unde fibrele musculare sunt mai scurte.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â