Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul spondilodiscartrozei
Afectarea degenerativa a coloanei vertebrale este cunoscuta sub numele de spondiloza sau spondilodiscartroza. Mai pe inteles, spondilodiscartroza vertebrala, caracterizeaza suferinta vertebrala cervicala, sau uneori dorsolombara. Se pun in discutie o serie de factori etiopatogenici, care pot explica aparitia si dezvoltarea spondilodiscartrozelor. Etatea, este un factor etiologic important, artrozele aparand la o varsta ceva mai inaintata. Este dupa cum denumesc anumiti autori, reumatismul ,,uzurii" si al ,,senescentei precoce". Deseori, afectiunea este insotita de durere sau de contractura musculara. Afectiunea nu necesita neaparat interventie chirurgicala; operatia fiind de folos, in spondilodiscartrozele grave. Necesita insa programe adaptate de kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic. Asadar, tratamentul de kinetoterapie, fizioterapie, terapia prin masaj, constituie un sprijin deosebit de important in recuperarea spondilodiscartrozei.
    
Kinetoterapia are cele  mai largi recomandari, cu cele mai eficiente rezultate. Aproape ca nu exista contraindicatii din punctul de vedere strict al afectiunii, excluzand bineinteles stadiile avansate, grave, sau formele complicate (cardiaci, pulmonari decompensati, etc). Terapia prin miscare (kinetoterapia) se foloseste metodic, sub toate formele sale: miscari active, miscari pasive, active-ajutate si cu rezistenta. Acestea se aplica atat la patul pacientului, cat si in afara de planul patului. Se folosesc diverse posturi cu efect antalgic, exercitii de relaxaare asociate cu exercitii de respiratie, exercitii pentru cresterea mobilitatii articulare si pentru tonifierea musculaturii paravertebrale. Hidrokinetoterapia este un pretios adjuvant al kinetoterapiei, deoarece, miscarile se pot face mult mai usor in apa - hidrokinetoterapia. Kinetoterapia foloseste in scopul miscarii si diverse aparate sau mijloace ajutatoare.
    
Fizioterapia, deasemnea prin efectele sale benefice, imbunatateste considerabil starea pacientului si totodata il pregateste pentru programul de kinetoterapie. Tratamentul fizioterapic, foloseste atat electroterapia, prin intermediul curentilor diadinamici, interferentiali, ionizarea galvanica (iontoforeza), cat si termoterapia. Aceasta din urma foloseste proceduri mai drastice, insa cu o mare eficienta: namolul cald, impachetarile cu parafina, baile de lumina generale si partiale, etc. Se recomanda pacientilor cu spondilodiscartroza cat si statiunile cu profil antireumatic: Felix - bai oligometalice, slab mineralizate si radonice; Herculane, Pucioasa, Vulcana - bai termale si sulfuroase; Govora - bai sulfuroase, iodate si sarate; Sovata, Amara, litoral (Techirghiol, Eforie) - bai sarate si cu namoluri, etc.
    
Masajul este un pretios factor in actiunea de recuperare a spondilodiscartrozei. Se folosesc manevre usoare, lente in perioadele in care pacientul are dureri, cu efect calmant, antalgic si miorelaxant. Se folosesc cat si manevrele de masaj ce au ca scop obtinerea de efecte decontracturante. Se obtin si importante efecte trofice.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â