Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament tulburari de coordonare
Pentru ca miscarea sa se produca in bune conditii si sa fie folositoare, ea trebuie sa fie coordonata. Prin coordonare se intelege ,,combinarea activitatii unui numar de muschi in cadrul unei scheme de miscare continua, lina, executata in conditii normale". Coordonarea miscarilor se realizeaza printr-o conlucrare armonioasa dintre mai multe grupe musculare care iau parte la efectuarea miscarii. O miscare coordonata presupune ipso facto, control si echilibru. O activitate coordonata este automata, neperceputa constient desi ea poate fi indeplinita si constient. Controlul activitatii coordonate, este ,,monitorizat" prin mecanismul de feed-back al proprioceptiei si centrilor subcorticali.  
    
Daca proprioceptia senzitiva sau centrii subcorticali sunt afectati, apar tulburari in coordonarea miscarilor. Tulburarile de coordonare duc la ataxie.
    
Pierderea prin boala sau stergerea prin nerepetare, a deprinderilor obliga pentru dobandirea unei functii motorii normale, ca in cadrul controlului motor sa se acorde o atentie deosebita refacerii deprinderilor motorii, adica controlului coordonarii.
    
In tratamentul tulburarilor de coordonare, kinetoterapia este extrem de necesara. Cu ajutorul exercitiilor de coordonare se poate obtine coordonarea miscarilor. Exercitiile de coordonare trebuiesc executate de cateva ori pe zi fara intrerupere. Orice contractie a musculaturii care nu este necesara unei activitati date, trebuie evitata. Daca se repeta aceste contractii pentru o astfel de musculatura, rezulta introducerea unei engrame in activitatea respectiva - inhibitia iradierii nu se mai produce, iar coordonarea este compromisa. Concluzionand acest lucru, tratamentul tulburarilor de coordonare se efectueaza numai intr-un cadru specializat de recuperare, cu ajutorul unui personal calificat. Pentru intarirea perceptiilor senzoriale corecte, a unei engrame corecte, sunt utilizate toate mijloacele posibile: explicatiile verbale, inregistrarile cinematice, etc.
    
Un alt lucru important este ca, cu cat rezistenta opusa miscarii este mai slaba, cu atat iradierea excitatiei in sistemul nervos central (SNC) este mai redusa, deci coordonarea mai buna. O tehnica de mare valoare a kinetoterapiei, o reprezinta utilizarea pentru coordonare a dezechilibrarii corpului, prin anumite posturi, care declanseaza reactii cunoscute de reechilibrare si restabilizare. Dintre tehnicile neuroproprioceptive de facilitare, tehnica Kabat, ce a fost construita tocmai pe principul gesticii umane uzuale, se dovedeste a fi foarte importanta in tratarea tulburarilor de coordonare.    In tratamentul tulburarilor de coordonare, alaturi de kinetoterapie, de mare utilitate sunt si fizioterapia si masajul terapeutic. Hidrokinetoterapia, este o alta modalitate de terapie care ajuta in tratamentul tulburarilor de coordonare.    Terapia ocupationala, prin tipologia exercitiilor folosite, este o metoda eficienta in tratamentul tulburarilor de coordonare. Terapia ocupationala, orienteaza coordonarea pe o suita de gesturi binecunoscute, uzuale.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â