Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul pierderii coordonarii
Prin coordonare se intelege ,,combinarea activitatii unui numar de muschi in cadrul unei scheme de miscare continua, lina, executata in conditii normale".  Coordonarea miscarilor se realizeaza printr-o conlucrare armonioasa dintre mai multe grupe musculare care iau parte la efectuarea miscarii. O miscare coordonata presupune ipso facto, control si echilibru. O activitate coordonata este automata, neperceputa constient desi ea poate fi indeplinita si constient. Controlul activitatii coordonate, este ,,monitorizat" prin mecanismul de feed-back al proprioceptiei si centrilor subcorticali.  
    
Daca proprioceptia senzitiva sau centrii subcorticali sunt afectati, apar tulburari in coordonarea miscarilor. Pierderea coordonarii consta in incapacitatea de a realiza miscari complexe cu precizie. Pierderea coordonarii este determinata de cele mai multe ori prin boala, in special prin afectiunile neurologice (tabes, boala Parkinson, scleroza mulipla) , afectiunile neoplazice (cancerul cerebral), sau poate fi determinata de batranete, fiind un efect al senescentei. Uneori, pierderea coordonarii este determinata de "stergerea prin nerepetare a deprinderilor", specific persoanelor care stau perioade lungi de timp in coma. Alteori, folosirea abuziva a unor medicamente, droguri, ce induc stari de intoxicatie asemanatoare cu intoxicatia alcoolica, afecteaza coordonarea.
    
Atunci cand coordonarea este afectata, acest lucru duce la incapacitate functionala. Asadar, pierderea coordonarii, indiferent de cauza obliga pentru dobandirea unei functii motorii normale, ca in cadrul controlului motor sa se acorde o atentie deosebita refacerii deprinderilor motorii, adica controlului coordonarii. Kinetoterapia este cel mai lung procedeu terapeutic dar si cel mai progresiv, fiind extrem de necesar. Kinetoterapia urmareste obtinerea unei engrame corecte, prin fragmentarea actiunilor, in parti simple, pentru a putea fi executate corect de catre pacient. Repetitia este un factor esential, fiind totodata cea mai buna metoda de inducere a automatizarii miscarii.  
    
Pentru intarirea perceptiilor senzoriale corecte, a unei engrame corecte, sunt utilizate toate mijloacele posibile: explicatiile verbale, inregistrarile cinematice, etc. Exercitiile de coordonare presupun multa munca cat si rabdare din partea pacientului, pentru ca procesul de recuperare este unul pe termen destul de lung. Treptat, kinetoterapia urmareste perfectionarea miscarilor, dar numai in situatia in care pacientul efectueaza corect miscarea antrenata. Se asociaza frecvent cu ADL-urile (activity daily living).
    
Fizioterapia, are menirea de a pregati pacientul pentru tratamentul prin kinetoterapie. Folosindu-se procedurile calde ale termoterapiei, baile de lumina, cat si procedurile de electroterapie, curentii diadinamici, galvanoterapia, faradoterapia, etc., se obtin efecte decontracturante, chiar si tonizante, efecte analgetice, trofice cu imbunatatirea mobilitatii articulare.
    
Inclusiv masajul poate fi de ajutor. In functie de scopurile urmarite, se pot obtine efecte calmante linistitoare, decontrcturante ale musculaturii, sau efecte stimulante, tonizante ale musculaturii afectate de inactivitate.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â