Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Recuperarea leziunilor sportive
Domeniul recuperarii sportive este foarte larg prin natura sa, insa exista principii de baza, metode si tehnici care se pot aplica intr-o mare varietate de situatii din patologia traumatica sportiva, indeosebi a sistemului musculo-scheletic. Activitatea de recuperare este o activitatea de echipa, la care participa medici (ortoped, medic sportiv, medic recuperator) cadre tehnice (kinetoterapeut, fizioterapeut, maseur) si psihologi, antrenori, etc.
    
Indiferent de natura cauzei, o accidentare poate insemna un moment de rascruce in viata unui sportiv. Implicatiile pot fi diverse, de la cazul mai fericit in care leziunea este minora, iar recuperarea totala, pana la un caz extrem in care leziunea este atat de serioasa incat sportivul este nevoit sa renunte la cariera sportiva. Situatia cea mai frecventa totusi intalnita, este leziunea de intensitate medie, prost tratata sau neglijata care se cronicizeaza. Leziunile acute sunt determinate in general prin supraincarcari tisulare, solictarea unui tesut mai mult decat limita sa fiziologica. In stadiul acut se indica repaus de la efort timp de cateva zile, pozitie antidecliva a membrului afectat si medicatie - antiinflamatoare.
    
Recuperarea leziunilor sportive trebuie instituita cat mai precoce posibil, dupa ameliorarea durerii si a leziunilor acute si are ca obiective: refacerea functionala cat mai completa, prin ameliorarea mobilitatii, flexibilitatii, fortei si rezistentei musculare, agilitatii sportive si coordonarii.
    
Mobilitatea, flexibilitatea si echilibrul muscular: toate aceste obiective pot fi usurate in programul de recuperare. In functie de tipul leziunii, mobilitatea poate sa necesite protectie in stadiile initiale (doar miscari pasive si limitate), in schimb daca este tolerata, trebuie dusa la amplitudine completa. Mobilizarea articulare asigura nutritia cartilajului articular prin presiune hidrostatica, previne contracararea tesuturilor moi si asigura proprioceptia articulara si feedback-ul muscular.
    
Antrenamentul de forta poate fi inceput precoce, progresand pe masura vindecarii leziunii si cresterii mobilitatii articulare. Forta creste prin efecte neurale (sincronizare si recrutarea de unitati motorii) folosind o serie de tehnici de antrenament: izometrice, izotonice, izokinetice, cu diferite rezistente, etc. Cresterea fortei musculare permite refacerea precoce a functiei si performantei.
    
Dupa refacerea fortei sau concomitent cu antrenamentul de forta, sportivii trebuie sa recastige agilitatea si coordonarea optimala pentru revenirea in sport. Recastigarea proprioceptiei poate fi realizata prin exercitii pe planseta mobila, care permite ameliorarea echilibrului si refacerea miscarilor de coordonare ale membrelor. Pentru programul de recuperare este absolut importanta cunoasterea kinesiologiei sportului. Recuperarea este completa numai dupa ce pot fi perfomate optimal pozitiile si miscarile specifice sportului, fara dureri, fara disfunctii.
    
Ultimul obiectiv in recuperarea leziunilor sportivilor este sa aiba forta si agilitatea maxima pentru a mari performanta si pentru a preveni recidiva leziunilor.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â