Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul luxatiei
Luxatia se caracterizeaza prin lezari articulare complexe care implica fata de entorsa inca doua elemente de gravitate: dislocarea suprafetelor articulare si leziuni periarticulare si articulare extinse. Luxatia poate fi completa, cand deplasarea mare a oaselor face ca suprafetele articulare sa-si piarda total contactul dintre ele si incomplete (subluxatii), cand suprafetele articulare, mai pastreaza un contact partial. Simptomul principal este durerea care se mareste odata cu tentativa de miscare; se mai intalneste o impotenta functionala, edem, scurtarea eventuala a segmentului unde s-a produs leziunea, iar uneori apar parestezii, paralizii, si o usoara cianoza datorata unei compresiuni nervoase si vasculare, etc.
    
Frecventa luxatiilor, depinde de anumiti factori favorizanti:
- structura articulatiei: articulatiile mobile (sinoviale) plane sau cu o cavitate putin adanca (umar, degete) sunt mai frecvent afectate decat cele fixe sau cele cu o buna corespondenta a suprafetei articulare;
- tonusul muscular: musculatura bine dezvoltata si cu un tonus puternic creste soliditatea articulatiei.
- varsta: o atentie deosebita trebuie acordata solicitarii articulatiilor in cazul prescolarilor si scolarilor mici pentru ca la aceasta varsta tonusul muscular are inca un nivel scazut.
- traumatismele anterioare ale articulatiilor slabesc rezistenta si expun la recidive, pericol cu atat mai mare cu cat timpul scurs de la tratamentul anterior e mai scurt si tratamentul efectuat a fost incomplet.
    
Primul gest in conduita terapeutica il reprezinta imobilizarea segmentului in pozitie antalgica si impiedicarea oricarei miscari de la nivelul articulatiei, prin fixarea atat a segmentului proximal cat si a celui distal. In functie de localizarea luxatiei, depinde si durata perioadei de imobilizare. Recuperarea luxatiilor necomplicate, acolo unde nu este necesara interventia chirurgicala, trebuie sa inceapa cat mai precoce, pentru a evita instalarea redorii, datorata imobilizarii. Obiectivul general al kinetoterapiei este mentinerea unei bune mobilitati a celorlalte articulatii precum si asigurarea ,,pompajului" venolimfatic, atat prin miscari, cat mai ales prin exercitiile de flexie-extensie a articulatiilor invecinate, articulatiei ce prezinta luxatie. Se asigura deasemnea si circulatia de intoarcere. Treptat se introduc mobilizari pasive, pasivo-active, active, active cu rezistenta etc. La inceput, kinetoterapia recomanda exercitiile statice izometrice. Exercitiile de tonificare musculara se fac progresiv, fara sa se forteze rezistenta articulara, care intr-o articulatie instabila, este destul de precara si luxatia se poate reface.
    
Fizioterapia are multiple indicatii in tratamentul luxatiilor. Durerea articulara este obligatoriu sa fie combatuta, deoarece ea contribuie la impotenta functionala articulara, deprima pacientul si impiedica kinetoterapia recuperatorie. Dintre procedeele cele mai utilizate pentru efectele bune analgetice sunt: curentii diadinamici, curentii Trabert, curentul galvanic, curentii interferentiali, undele scurte, microundele, ultrasunetul. Caldura locala este deasemenea cunoscuta ca un bun mijloc de ameliorare a durerilor. Caldura avand si un efect antiinflamator, actioneaza antalgic si prin acest efect. Pentru grabirea procesului de vindecare locala, se indica aplicatia la 2-3 zile interval, a cate unei sedinte de diapulse. De mare folos este aplicarea dusului subacval, un mijloc eficace in reducerea proceselor aderentiale si in ameliorarea mobilitatii articulare.
    
Masajul urmareste ameliorarea circulatiei sanguinne si a trofictatii locale, reducerea tulburarilor vasculotrofice, tonifierea formatiunilor capsulo-ligamentare, imbunatatirea tonusului musculaturii invecinate. In tratamentul luxatiei, masajul este la fel de eficient, doar ca terapia prin masaj trebuie sa se limiteze mai mult la neteziri si frictiuni, efectuate cu multa blandete si grija. Pe segmentele invecinate articulatiei afectate se pot executa framantari, rulat si tapotament ,,in ventuza", tocat sau batatorit, manevre care combat hipotonia sau hipotrofia musculara.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â