Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratamentul tendinitei
Tendinita este o afectiune a tendonului (format din fascicule fibroase care fixeaza muschii de oase), ce se exprima clinic prin acuze subiective dureroase, obiectiv prin modificari de forma si/  sau consistenta a tendonului. Poate surveni brusc, in urma unui traumatism initial sau dobandit in urma producerii unor modificari metabolice locale, prin suprasolicitarea segmentului respectiv, sau prin actiunea repetata a unor forte de frecare si tractiune. Afectiunea se caracterizeaza prin tumefactie, iar la palpare, se constata o zona dura, impastata, dureroasa, uneori insotita de crepitatii; manevrele de intindere pasiva sau activa a tendonului sunt foarte dureroase, sau chiar imposibile. Tendinita afecteaza in general umerii, genunchii, coatele, soldurile, calcaiele si incheietura mainii.
    
Tendinitele sunt mai des intalnite in patologia sportiva, dar se intalnesc si la nesportivi, iar diagnosticul este in cea mai mare masura, clinic. Factorii favorizanti includ tulburari circulatorii, deprinderi biomecanice gresite, tulburari endocrine, greseli metodice de pregatire, oboseala, supraantrenament, carente alimentare. Frecvente, sunt: tendinita epicondiliana (epicondilita cotului) si epitrohleana (epitrihleita); acestea apar la tamplari, jucatori de tenis, dactilografi, etc. Tenosinovitele apar mai ales la maini, in anumite conditii de munca (dactilografie), fiind considerate chiar ca afectiuni profesionale.
    
In conduita terapeutica, primul gest terapeutic, il constituie repausul segmentar, sau la pat, iar in cazurile acute chiar imobilizare gipsata in pozitie de relaxare a regiunii timp de aproximativ 10-15 zile, timp in care se administreaza medicatie antiinflamatorie si antialgica. Mobilizarile folosite in kinetoterapie, efectuate in limita suportabilitatii durerii, pot ajuta crescand miscarea in articulatie si pot scadea durerea in zona locala. In perioada recuperatorie, kinetoterapia, vizeaza cresterea mobilitatii articulare, prin exercitii specifice, vizeaza prin anumite exercitii consolidarea tendonului si in general, urmareste recuperarea functionalitatii articulatiei. De mare folos sunt exercitiile de stretching, acestea contribuind la imbunatatirea gamei de miscare sau de flexibiliitate. Kinetoterapia urmareste totodata si prevenirea episoadelor viitoare ale tendinitei.
    
Fizioterapia foloseste curentul electric in scop terapeutic (electroterapia) prin utilizarea curentilor de joasa frecventa, de medie frecventa, interferentiali, curenti diadinamici, ultrasunete, etc. avand ca principal scop obtinerea de efecte antalgice, antiinflamatorii si vasculo-trofice. In perioada recuperatorie, se mai poate folosi si lampa Solux. Tratamentul cu ultrasunete si caldura, imbunatateste circulatia sangelui, ajutand astfel la grabirea procesului de vindecare.
    
Masajul are un rol deosebit de important, inca din primele ore ale  apartiei tendinitei. Se foloseste crioterapia (masajul cu gheata) inca din primele 48 de ore, avand un important efect analgetic. Se efectueaza manevre calmante, lente, cu efect antalgic, antinflamator si trofic.
 

Comentarii  

 
0 #1 profile 02-11-2018 14:31
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citat
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â