Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Displazia de sold
Displazia de sold, este una dintre afectiunile care deseori a fost si este desigur tema de discutie periodic abordata la mai multe congrese medicale, de catre specialisti. Displazia congenitala de sold este, de obicei, diagnosticata la examenul fizic. Displazia de sold se poate aprecia si diagnistica prin diverse tehnici. Tehnicile Barlow cat si Ortolani, sunt unele dintre tehnicile care pun in evidenta soldurile instabile. Metoda Graf, descoperita in Franta de catre Teot si Dechamps, permite stabilirea cuantificarii displaziei cartilagionase a articulatiei.
    
Displazia de sold reprezinta o anomalie in dezvoltarea articulatiei coxo-femurale, care poate fi depistata inca din timpul vietii intrauterine cu ajutorul ecografiilor. Aceasta afectiune este intalnita intr-o proportie de 90 % in cazul fetelor si intr-o proportie de 10 % in cazul baietilor, si in general apare la aproximativ 3 % dintre nou-nascuti. In cele mai frecvente situatii, displazia de sold  afecteaza soldul stang si in 40 % din cazuri ea este bilaterala, observandu-se o asimetrie intre cele doua membre inferioare. Datorita acestui aspect, mersul copilului cu displazie, este unul cu aspect leganat, (cand displazia este bilaterala) sau schiopatand (cand displazia este unilaterala).
    
Aceasta anomalie a soldului pune diverse probleme, pentru ca daca nu se impune un tratament la timp, daca afectiunea nu este tratata pana in momentul in care copilul va invata sa mearga, se va transforma in luxatie congenitala de sold, deoarece mergand, corpul va exercita o presiune suplimentara care determina luxarea soldului modificat. Copiii netratati de displazie de sold, pot prezenta deformari permanente ale soldurilor. Acest lucru poate sa duca la degenerarea articulatiilor soldului, fiind o forma de debut a luxatiei de sold. Cand degenerarea apare la nivelul cartilajului care protejeaza si inveleste articulatia, se numeste osteoartrita. In cele din urma, oasele care au fost separate de cartilaj se freaca unul de altul. Distrugerile prin frecare ale tesutului osos pot produce durere.
    
Semnele displaziei, sunt usor de recunoscut: o displazie in general poate fi pusa in evidenta prin  faptul ca, copilul poate avea un piciorus mai scurt decat celalalt, poate avea mai multe pliuri decat in mod normal la nivelul coapsei pe partea interna, pliurile inghinale depasesc apertura anala, sau poate fi pusa in evidenta prin orice alta modificare la nivelul piciorului.
    
Tratamentul displaziei congenitale de sold se axeaza pe amplasarea femurului in pozitia sa normala si pastrarea sa in articulatie pe masura ce copilul creste. Cavitatea articulara nu se va forma si nu se va maturiza normal, daca capul femurului nu se va fixa exact in articulatia soldului. Tratamentul recuperator foloseste ortezare, kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical.
    
Kinetoterapia urmareste refacerea mobilitatii articulare prin educarea tuturor miscarilor la nivelul soldului, dar mai ales de flexie, adductie si  rotatie externa; refacerea fortei musculare, a muschilor fesieri, a tensorului fasciei lata (ca muschi ai ortostatismului), a muschilor flexori si rotatori interni cu rol in imobilizarea soldului la mers; refacerea stabilitatii, a miscarii controlate si abilitatii.
    
Fizioterapia isi gaseste utilitatea in displazia de sold, prin utilizarea termoterapiei, a hidroterapiei si a electroterapiei. Termoterapia utilizeaza caldura umeda sub forma impachetarilor cu parafina cu namol si nisip. Hidroterapia utilizeaza baia la temperatura de indiferenta, baia calda simpla, baia kinetoterapica, baia cu masaj, baia cu iod, etc.
    
Masajul este indicat pentru importantele sale actiuni locale si generale: are actiune sedativa asupra durerilor, actiune hiperemianta locala, de imbunatatire a circulatiei locale, actiune de inlaturare a lichidelor interstitiale de staza, de accelerare a proceselor de resorbtie in regiunea masata, creste metabolismul bazal, stimuleaza functiile aparatului circulator si respirator, si in general are efecte favorabile asupra starii generale a pacientului.
 

Comentarii  

 
0 #1 profile 01-11-2018 10:30
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citat
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â