Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Genu valgum
Genunchii, sunt considerati cea mai importanta articulatie cu rol deosebit in sprijin. Genunchi in valg (X), sau genu valgum reprezinta o deviatie in plan frontal a genunchilor, in care unghiul extern, format din coapsa si gamba este mai mic de 170 de grade. Amplitudinea deviatiei, se apreciaza, masurand distanta dintre maleolele externe din pozitia stand cu genunchii apropiati (cand condilii interni se ating). Proba functionala prin care se pune in evidenta aceasta deviatie, este ridicarea pe varfuri. In caz de atitudini deficiente se corecteaza in aceasta pozitie, iar in caz de deviatii structurale, persista. Se intalneste mai des la fete, din cauza cresterii mai accentuate a condililor interni si la persoane cu un tonus muscular slab.
    
Acest termen, de genu valgum, derivat din limba latina se poate adresa atat situatiei fiziologice, cat si situatiei patologice. Uneori, desi este fiziologica situatia, poate perista in timp devenind patologica, datorita unor cauze genetice, ereditare, sau afectiuni osoase metabolice. In mod consecutiv, biomecanica articulatiei este compromisa, inclusiv mersul este compromis, fiind caracterizat prin deformarea articulara angulara si durere in regiunile anterioara si mediala.
    
Genu valgum, reprezinta una dintre afectiunile ,,problematice" , in sensul ca aceasta patologie este reprezentata prin aparitia unei serii de aspecte clinice in cazul copiilor cu genu valgum patologic, ca si consecinta a devierii axului mecanic in afara compartimentului lateral al genunchiului.
    
Incidenta acestei boli este necunsocuta, ea putand apare familial sau sporadic, insa reprezinta una dintre cauzele cele mai frecvente de durere la nivelul articulatiei. S-a remarcat o frecventa crescuta a acestei afectiuni in tarile cu o rata crescuta a malnutritiei si se prespune existenta unei legaturi cu diverse afectiuni precum anomalii congenitale, afectiuni reumatologice, modificari genetice sau hemofilie.
    
Tratamentul in aceasta afectiune este necesar a fi instituit cat mai precoce posibil, pentru ca netratata, aceasta afectiune, conduce la hipoplazia condilului lateral, la rupturi meniscale, la afectarea cartilajului articular si in final la artroza compartimentelor articulare anterior cat si lateral. Deasemenea, genuvalgum, poate deveni sever indeosebi in cazurile de asociere cu alte afectiuni precum, sindromul Down, exostoze ereditare multiple, displazii secheletale si mai ales in segmentul de varsta 3-10 ani.
    
Tratamentul recuperator al acestei afectiuni poate fi realizat prin kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical. In unele situatiii, este necesar tratamentul ortopedic, iar in caz de genu valgum patologic idiopatic, este necesar tratamentul chirurgical, care se poate face prin osteotomie sau hemiepfiziodeza. In functie de severitatea genu valgum si de particularitaile cazului, tratamentul se face individualizat. Kinetoterapia, are drept scop mobilizarea metodica bazata pe tonifierea in regim de scurtare a grupelor musculare slabite si toniferea in regim de alungire a grupelor musculare scurtate.
 

Comentarii  

 
0 #1 profile 02-11-2018 12:06
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citat
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â