Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament deficit motor membru inferior
Diagnosticul de deficit motor reda un termen ,,ce acopera" o varietate de simptome de origine neurologica, in mod special. Gravitatea unui deficit motor este data atat de topografia cat si de extinderea leziunii. Un deficitul motor pasager la nivelul membrului inferior poate aparea ca o complicatie sau o sechela postoperatorie a herniei de disc lombare. Deficitele motorii se constata cel mai frecvent in teritoriul nervului sciatic popliteu extern si se manifesta prin pareze de diferite intensitati sau chiar paralizii. Mai rar este afectat sciaticul popliteu intern. O buna parte din sciaticile hiperalgice (aproximativ 20%) ajung in stadiul de sciatici paralizante, determinand astfel un deficit motor  la nivelul membrului inferior. Printre cauzele producatoare ale paraliziei de sciatic se mai pot enumera: spondilolistezis, traumatisme ale coloanei  si bazinului, si neoplasm al vertebrei. In boala Paget se remarca frecvent aparitia unui deficit motor sub forma de paraplegie spastica in urma compresiunilor medulare. In caz de compresiune medulara, intr-o hernie de disc cervicala, se poate ajunge la hemi si terapareza sau chiar la hemi si tetraplegie. Spondilolistezis poate provoca in mod exceptional o paraplegie completa. Spina bifida, in formele sale grave, mai ales in copilarie poate da tulburari neurologice ca paraplegie flasca si tulburari de sensibilitate, tulburari vaso-motorii, tulburari sfincteriene, etc. Traumatismele, pot produce la nivelul coloanei vertebrale o entorsa sau luxatii in cel mai fericit caz, sau fracturi cu interesarea maduvei spinarii, care pot provoca paraplegii sau tetraplegii.
    
Deficitul motor beneficiaza net de tratamentul fizical-kinetic, iar in unele cazuri, reprezinta singurul tratament rational de urmat. In cazul oricarui deficit motor, rolul kinetoterapiei precum si al fizioterapiei este extrem de important. Kinetoterapeutului ii revine sarcina de a stabili gradul de denervare si in functie de aceasta sa croiasca programul adecvat de recuperare. Kinetoterapia foloseste tehnici particulare ce uzeaza din plin de facilitarea periferica si centrala a activitatii neuromusculare. In reeducarea functionala se urmareste prevenirea retractiilor si atitudinilor vicioase, prin pastrarea unor pozitii corecte a membrelor inferioare: coapsele si genunchii intinsi, piciorul in unghi drept cu gamba,  varful piciorului in sus. Desigur, tratamentul postural, mobilizarile pasive sunt de un real folos in tratamentul deficitului motor. Dupa ce schema motorie primitiva a fost creata, se urmareste cresterea amplitudinii, rapiditatii, preciziei, fortei gestului analitic, treptat urmarindu-se cresterea coordonarii neuro-musculare, echilibrului etc.
    
De un real folos este si fizioterapia. In functie de gradul denervarii, programul de recuperare va fi axat pe electrostimulare selectiva cu curenti exponentiali, cu panta variabila. Se utilizeaza in acest tratament si alte proceduri de termoterapie si electroterapie. Se foloseste electroterapie cu curenti diversi, galvanizari asociate daca este nevoie de ionizari, fie curent diadinamic. Se foloseste termoterapie cu infrarosii si aer cald, ultra scurte, etc.
    
Masajul se utilizeaza dupa metodologia clasica, folosind procedeele principale.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â