Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament hipotrofie musculara membru inferior
Hipotrofia musculara este caracterizata printr-o dezvoltare insuficienta a volumului unui muschi, datorita unei nutritii defectuoase. Hipotrofia musculara de inactivitate se manifesta prin scaderea diametrului miofibrilelor si prezinta tulburari trofice reversibile. Hipotrofia insoteste de regula afectiunile aparatului locomotor.
    
Reducerea activitatii unui grup muscular sau suprimarea aproape totala a activitatii unui grup muscular, in timpul unei imobilizari in aparat gipsat pentru o fractura, produce initial o scadere a tonusului muscular - hipotonie - urmata de o scadere a volumului grupului muscular - hipotrofie musculara. Dupa tratamentul ortopedic prin imobilizare in aparat gipsat la nivelul mmbrului inferior, raman o serie de sechele care intereseaza articulatiile si musculatura invecinata leziunii osoase. Sechelele sunt reprezentate de dureri, tumefieri, redoare articulara, hipotrofie musculara, tulburari vasculotrofice, edeme, fibrozare si induratie a tesuturilor subcutanate.
    
Fenomenele de hipotrofie musculara apar frecvent in traumatismele aparatului locomotor, ce se produc in sportul de performanta, in special la cazurile unde persista sechele. Entorsele genunchiului, de gradul II sau III, dupa tratamentul ortopedic pot lasa ca sechele dureri, tulburari vasculo-trofice , hipotrofie musculara, redoare articulara, etc. La nivelul membrului inferior, cel mai des afecteaza muschii mari, cum ar fi muschiul cvadriceps. Dupa tratamentul ortopedic al luxatiilor membrului inferior pot ramÔne sechele cum sunt: dureri, limitarea miscarilor, hipotrofie musculara, tulburari vasculotrofice.         

Dintre afectiunile inflamataorii cronice, poliartrita reumatoida este cea mai des intalnita afectiune care se manifesta prin hipotrofie musculara, asociata cu durere articulara, redori articulare, tumefieri articulare, etc. Artroza genunchiului, (gonartroza) afectiune care apare la persoanele peste 50 de ani , se manifesta prin hipotrofie musculara mai ales la nivelul musculaturii coapsei. In faze mai avansate ale artrozei coxofemurale (coxartroza) apare hipotrofia musculara, limitarea miscarilor articuare si impotenta functionala relativa a membrului inferior de partea afectata.
    
In polineuropatii, simptomele motorii sunt reprezentate de hipotrofie musculara, slabiciune musculara, si pierderea dexteritatii.
    
Kinetoterapia utilizeaza exercitii fizice specifice cresterii tonusului si volumului muscular. Cresterea tonusului si a volumului musculaturii  hipotrofice membrelor inferioare sunt obiective deosebit de importante.
    
Se utilizeaza gimnastica electrostimulatoare care foloseste pentru tratament producerea contractiilor musculare prin electrostimulare. Electroterapia excito-motorie este o terapie substitutiva a comenzii nervoase care a fost afectata si permite combaterea hipotrofiei unitatilor motorii prin cresterea recrutarii lor, mentinand astfel proprietatile contractile ale fibrelor musculare aferente. Muschiul hipotrofic, care isi pastreaza inervatia normala raspunde la forma rectangulara a curentului de joasa frecventa si in functie de intensitatea si frecventa curentului, contractia sa va fi mai puternica sau mai slaba, izolata sau tetanica.
    
Asadar, pentru electrostimularea musculaturii membrului inferior, aflata in situatia de a nu putea dezvolta o contractie voluntara, se foloseste curentul de joasa frecventa de forma rectangulara, frecventa redusa la cativa stimuli pe secunda, intensitatea curentului pana la contractie maximala nedureroasa, numar de repetari - pana la scaderea intensitatii raspunsului muscular in conditiile mentinerii aceleiasi intensitati a curentului.
    
In recuperarea hipotrofiilor musculare, mai ales a celor de inactivitate, masajul teraputic se asociaza simultan cu kinetoterapia. Masajul are ca obiective stimularea tonusului muscular, imbunatatirea excitabilitatii, a contractilitatii si a elasticitatii fibrelor musculare, imbunatatirea conditiilor de nutritie, prin activarea circulatiei sanguine la nivelul musculaturii membrelor inferioare. Masajul teraputic al membrelor inferioare este stimulant folosindu-se manevre rapide si intense. Manevrele specifice tratamentului hipotrofiei musculare sunt framantarea si baterea. Framantarea foloseste procedeul ,,in cuta" sau ,,in bratara" continuata cu rulatul si cernutul. Tapotamentul se aplica sub forma de tocat sau batatorit, cu partea ulnara a pumnului.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â