Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament laxitate articulara membru inferior
Leziunile articulare traumatice, in special subluxatiile (luxatiile incomplete), luxatiile si uneori entorsele, determina elongari sau rupturi ale capsulei si / sau ligamentelor articulare, ceea ce va determina ca sechela o laxitate articulara. In functie de gravitatea acestei laxitati, se poate ajunge pana la instabilitate grava articulara, care compromite statica si functia articulara, necesitand interventia operatorie (mai ales cand este vorba de genunchi). Semnele clinice ale unei laxitati articulare sunt dominate de posibilitatea de a se executa activ sau pasiv o anumita miscare, intr-un anumit plan, cu o amplitudine crescuta fata de normal. Uneori apar miscari imposibile in mod fiziologic, cum ar fi miscarile se lateralitate sau antero-posterioare ale genunchiului. Articulatiile cele mai interesate de laxitate, privind membrul inferior, sunt articulatia gleznei, genunchiului si mai rar a soldului. Genunchii sunt considerati cea mai importanta articulatie cu rol deosebit in sprijin. Astfel, prezenta laxitatii articulare la nivelul genunchiului, poate influenta negativ sprijinul, echilibrul corpului precum si mersul. Pot fi interesate de asemenea si articulatiile mici ale piciorului.
    
Combaterea durerii reprezinta un obiectiv principal al kinetoterapiei si in general al planului de recuperare, deoarece durerea poate crea impotenta functionala sau poate impiedica aplicarea kinetoterapiei. Kinetoterapia  are ca si scop asigurarea stabilitatii articulare in care este prezenta laxitatea. Pentru membrul inferior se folosesc exercitii de tonifiere a musculaturii, de crestere a fortei musculare, urmarindu-se obtinerea unei musculaturi puternice. Spre exemplu,  existenta laxitatii articulare la nivelul genunchiului, presupune tonifierea cvadricepsului, iar pentru articulatia coxofemurala,  tonifierea muschiului fesier mijlociu.
    
Fizioterapia foloseste electroterapia atalgica si antiinflamatorie,  (curentii Trabert, curentii interferentiali, diapulse, curenti diadinamici, TENS, laser, unde scurte etc. O mentiune aparte merita sa fie facuta pentru hidrokinetoterapie. Aceasta procedura fiind indispensabila, si aducand un beneficiu imens recuperarii.
    
Masajul terapeutic este indicat in laxitate articulara, in special pentru efectul de tonifiere, pe care il are asupra muschilor care stabilizeaza articulatia. Masajul terapeutic este indicat in instabilitatea articulara, in special pentru efectul de tonifiere, pe care il are asupra muschilor care stabilizeaza articulatia. Masajul articular constituie o forma de masaj local deosebit de utila si eficace. Masajul este indicat in combaterea durerilor, prin efectele sale sedative si relaxante si in reducerea instabilitatii articulare, determinate de luxatii, entorse, etc.  Masajul are rolul, totodata de-a pregati articulatia pentru programul de kinetoterapie. Numarul si durata sedintelor de masaj se stabilesc in functie de nevoile fiecarui pacient, in functie de particularitatea afectiunii determinante a laxitatii articulare.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â