Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament luxatie membru inferior
Luxatia, alaturi de fractura reprezinta unul dintre frecventele traumatisme cu localizare la nivelul membrului inferior. Luxatia reprezinta indepartarea permanenta a suprafetelor articulare, acompaniata cu ruptura capsulei, hemartroza si rupturi ligamentare precum si periarticulare. Hemartroza este o hemoragie intraarticulara cauzata de rupturi capsulo-sinoviale si de obicei se ia prin punctie. Prin  leziunile capsulo - ligamentare - luxatiie, sunt acoperite de rupturi ale stratului articular, care devin laxe si instabile.
    
Cand cele doua suprafete articulare nu mai au nici un contact intre ele, este vorba despre o luxatie completa. Daca mai exista un oarecare contact, leziunea se numeste luxatie incompleta sau subluxatie. Simptomul principal este durerea care se mareste odata cu tentativa de miscare; se mai intalneste o impotenta functionala, edem, scurtarea eventuala a segmentului unde s-a produs leziunea , iar uneori apar parestezii, paralizii, cat si o usoara cianoza datorata unei compresiuni nervoase si vasculare, etc.  
    
Luxatiile habituale apar la miscarile obisnuite, fara un traumatism evident. La nivelul membrului inferior, articulatiile care pot prezenta luxatie sunt cea a soldului, cea a genunchiului si articulatia gleznei. Frecvent sunt intalnite luxatii si la nivelul piciorului, la nivelul articulatiilor degetelor.
    
Tratamentul luxatiei este ortopedic si se completeaza cu recuperarea medicala prin kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic.
    
Kinetoterapia urmareste recuperarea mobilitatii articulare si retonifierea musculaturii prin mijloace proprii, specifice. La inceput se evita incarcarea membrului inferior afectat utilizandu-se scripetoterapia si exercitile in apa.Treptat miscarile active se pot face cu rezistenta, dupa care se reia mersul cu incarcare partiala. Persistenta hidartrozei, este o contrindicatie pentru miscarile cu rezistenta si un semn de ponderare chiar petru miscarile active libere.
    
Fizioterapia are multiple indicatii in tratamentul luxatiilor. Inca din perioada de gipsarese aplica curentii pulsati de inalta frecventa (diapulse), in sedinte zilnice de 20-30 de minute. Dupa degipsare se aduga ultrasunet, curenti diadinamici, curenti de medie frecventa (interferentiali) cu scop antalgic, antiedem si pentrru combaterea hematomului. De mare folos este aplicarea dusului subacval. Acesta este un mijloc eficace in reducerea proceselor aderentiale si in ameliorarea mobilitatii articulare.
    
Masajul terapeutic se adreseaza sechelelor luxatiei si are urmatoarele obiective:
- ameliorarea circulatiei sanguine si a troficitatii locale
- reducerea tulburarilor vasculotrofice
- tonifierea formatiunilor capsulo-ligamentare
- imbunatatirea tonusului musculaturii invecinate.
    
Pentru masajul articular se utilizeaza netezirea (efleurajul) cu palma, urmata de frictiuni cu varfurile degetelor. Pe segmentele invecinate articulatiei afectate se executa framantari, rulat si tapotament ,,in ventuza", tocat sau batatorit, manevre care combat hipotonia sau hipotrofia musculara.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â