Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament menisc
Meniscurile, formatiuni fibrocartilaginoase vascularizate doar periferic, in zona fibroasa, au rolul de a crea o congruenta perfecta intre condilii femurali si platoul tibial, de a crea o mai buna repartitie a presiunilor intraarticulare, de a permite o mai buna alunecare a capetelor osoase articulare.  Meniscurile se comporta ca niste amortizoare, absorbind socurile si protejand suprafata articulara a tibiei si ajutand la realizarea miscarii de rotatie de la nivelul genunchiului.    
    
Mensicurile, in special cel intern sunt bine ancorate in structurile din jur (la femur, tibie si rotula, ligamentele incrucisate, capsula, ligamentul lateral intern etc). Meniscul intern este si mult mai expus traumatizarii (80% din leziunile menisacale), datorita fixitatii lui la structurile din jur, mai ales la ligamentul lateral intern, ca si presiunilor mari ce se exercita asupra lui prin condilul femural intern, prin care trece proiectia centrului de greutate al corpului.             
    
Simptomatologia leziunii de menisc este uneori revelatoare pentru diagnostic, alteori trebuiesc cautate semne suplimentare, iar alteori, poate trece nesesizata iar tarziu vor fi inregistrate sechele tardive (gonartroza, genunchi instabil). Durerea este violenta, brusca, insotita imediat pentru o perioada variabila de impotenta functionala. Hidartroza este aproape regula, hemartroza este si ea destul de frecventa. Ca in orice lezare a genunchiului, atrofia de cvadriceps se instaleaza imediat.
    
Postoperator, se folosesc atele gipsate care mentin in extensie genunchiul timp de aproximativ 10 zile. Uneori, un bandaj compresiv este suficient.
    
Recuperarea prin kinetoterapie incepe inca din prima zi postoperator, inca din serviciul de ortopedie si consta din:
- contractii izometrice ale cvadricepsului (din ora in ora);
- mobilizari ale piciorului, ale articulatiei gleznei, care asigura ,,pompajul" necesar;
- dupa aproximativ 3-4 zile se efectueaza ridicari pasive ale membrului inferior cu genunchiul intins;
- treptat, dupa ziua a 4-a se permite mersul cu carje, fara sprijin;
- aproximativ in a 5-a zi, dupa scoaterea bandajelor, se efectueaza exercitii de flexie a genunchiului la marginea patului;
- dupa a 10-a zi se recomanda mers cu baston.    
- incarcarea membrului inferior; urcatul si coboratul treptelor sunt permise in saptamana a 4-a de la operatie. In general, efectuarea exercitiilor fizice grabesc vindecarea meniscului.
    
Fizioterapia foloseste crioterapia, aplicatii de gheata pe genunchi, iar apoi aplicatii de caldura, termoterapie. Crioterapia determina o hiperemie activa (dupa o prima si scurta faza de vasoconstrictie), scade viteza de conducere pe nerv, scade activarea receptorilor cutanati (efect antalgic) scade spasmul muscular.  Alte proceduri cu rol antalgic si antiinflamator sunt: parafina si ultrasunetele. Se foloseste atat si electroterapia antalgica si antiinflamatorie.
    
Masajul  avand efecte relaxante, analgezice si trofice este indicat in tratamentul meniscului. Prin anumite tehnici de masaj se urmareste in mod principal tonifierea cvadricepsului. Masajul se aplica la nivelul coapsei si la nivelul gambei, evitandu-se zona genunchiului.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â