Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Epicondilita acuta
Epicondilita reprezinta o inflamatie a tendoanelor care se insera pe epicondil (apofiza extremitatii inferioare a humerusului), la partea externa a cotului. Numerosi muschi ai antebratului, indeosebi cei care comanda extensia si rotatia mainii, se leaga de epicondil. Acesti muschi sunt foarte solicitati in practicarea anumitor sporturi, ca tenisul si golful, dar si prin numeroasele gesturi ale vietii zilnice sau profesionale. O epicondilita, denumita, de asemenea, "tennis elbow" in medicina sportiva, poate surveni dupa un traumatism violent, dar ea se produce mai des, ca urmare a microtraumatismelor frecvente, a unui surmenaj al regiunii cotului sau al repetarii intense a anumitor miscari.
    
Epicondilitele, sunt frecvent intalnite in practica medicala sportiva, localizarea lor fiind in functie de sportul practicat. La nivelul articulatiei cotului, se poate manifesta fie pe partea laterala, fie pe partea mediala.

Astfel ca, trebuie mentionate doua afectiuni semnificative:
- epicondilita laterala, denumita si ,,cotul tenismenuluiö (fiind afectata partea laterala a cotului)
- epicondilita mediala, numita ,,cotul jucatorului de golfö.
    
Dintre cele doua afectiuni, epicondilita laterala are o frecventa mai mare decat epicondilita mediala. Aceste afectiuni se datoresc suprasolicitarii excesive, iar durerile sunt rezultatul unor rupturi minore ale tendoanelor muschilor flexori si extensori ai antebratului.
    
Epicondilita humerala laterala sau cotul de tensimen, este forma de entezita cea mai cunoscuta si bine studiata; apare datorita unei flexii dorsale fortate a mainii in supinatie. Cea mai mare incidenta este prezenta la grupele de varsta cuprinse intre 40-50 ani, in special la jucatorii amatori de tenis (datorita lipsei tehnicii de joc). Din punct de vedere clinic se constata aparitia durerii la nivelul epicondilului humeral, durere accentuata la palpare, si de miscarile de prono-supinatie, ea putand iradia in tot membrul.
    
Epicondilita mediala sau cotul jucatorului de golf, este asemanatoare cu epicondilita laterala, cu exceptia zonei de afectare si anume zona mediala a cotului, a epicondilului medial al humerusului. La acest nivel sunt inserati muschii responsabili de flectarea mainii pe antebrat, fiind afectate tendoanele acestor muschi.
    
Tratamentul privind epicondilita acuta, consta mai intai in punerea in repaus a cotului, prin intreruperea eventuala a practicarii sportului respectiv timp de cel putin 15 zile sau a activitatilor lucrative. In ambele afectiuni, atat in epicondilita laterala cat si in cea mediala prima recomandare este efectuarea contractiilor izometrice pentru mentinerea masei musculare si efectuarea exercitiilor de stretching. Contractiile izometrice se efectueaza in limita suportabilitatii durerii. Daca durerea este mult prea accentuata se intrerupe dupa care se adopta progresiv acest tratament.
    
Fizioterapia, alaturi de kinetoterapie si mai ales de tratamentul medicamentos (prescrierea de antiinflamatoare) este indispensabila in epicondilita acuta. Se recomanda aplicarea de gheata (crioterapie) pe regiunea dureroasa si electroterapie antalgica si antiinflamatorie.
    
Masajul aplicat usor, distal de regiunea afectata, in epicondilita acuta, poate contribui la diminuarea durerilor si la diminuarea inflamatiei.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â