Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament laxitate articulatii membru superior
Leziunile articulare traumatice, in special subluxatiile (luxatiile incomplete), luxatiile si uneori entorsele, determina elongari sau rupturi ale capsulei si/ sau ligamentelor articulare, ceea ce va determina ca sechela o laxitate articulara. In functie de gravitatea acestei laxitati, se poate ajunge pana la instabilitate grava articulara, care  compromite functia articulara in cazul membrului superior, necesitand interventia operatorie. Laxitatea ligamentara predispune la dislocari, la uzura cartilajului articular cu artroza consecutiva, la algoneurodistrofie.
    
Semnele clinice ale unei laxitati articulare sunt dominate de posibilitatea de a se executa activ sau pasiv o anumita miscare, intr-un anumit plan, cu o amplitudine crescuta fata de normal. Uneori apar miscari imposibile in mod fiziologic, cum ar fi hiperextensia cotului.
    
La nivelul membrului superior, articulatiile ce pot fi cuprinse de laxitate articulara sunt asadar articulatia cotului, umarului si articulatia mainii. Pot fi interesate de asemenea si articulatiile mici ale degetelor mainii.
    
Combaterea durerii reprezinta un obiectiv principal al kinetoterapiei si in general al planului de recuperare, deoarece durerea poate crea impotenta functionala sau poate impiedica aplicarea kinetoterapiei. Pentru membrul superior se folosesc exercitii de tonifiere a musculaturii, de crestere a fortei musculare, urmarindu-se obtinerea unei musculaturi puternice. Durata unei vindecari ligamentare normale este in functie de marimea ligamentului, de fortele la care el este supus in mod fiziologic. Astfel pentru ligamentele degetelor poate fi suficienta o durata de 3 saptamani, in timp ce pentru  ligamentele umarului, sa nu ajunga nici 3 luni. Varsta poate fi, fara indoiala un factor care influenteaza durata de vindecare a ligamentelor rupte (in copilarie mai repede decat la batranete) dar acest factor este mult mai putin evident ca la vindecarea osului fracturat.
    
Tratamentul fizioterapic este la fel de eficient precum este si cel kinetic. Fizioterapia foloseste electroterapia atalgica si antiinflamatorie,  (curentii Trabert, curentii interferentiali, diapulse, curenti diadinamici, TENS, laser, unde scurte etc.O mentiune aparte merita sa fie facuta pentru hidrokinetoterapie. Aceasta procedura este indispensabila si aduce un beneficiu imens recuperarii.
    
Masajul terapeutic este indicat in laxitate articulara, in special pentru efectul de tonifiere, pe care il are asupra muschilor care stabilizeaza articulatia. Masajul articular constituie o forma de masaj local deosebit de utila si eficace.
    
Masajul este indicat in combaterea durerilor, prin efectele sale sedative si relaxante si in reducerea instabilitatii articulare, determinate de luxatii, entorse, etc.  Masajul are rolul, totodata de-a pregati articulatia pentru programul de kinetoterapie. Numarul si durata sedintelor de masaj se stabilesc in functie de nevoile fiecarui pacient, in functie de particularitatea afectiunii determinante a laxitatii articulare.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â