Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament leziuni neuromusculare membru superior
La nivelul membrelor superioare se intalneste leziunea nervului median, a nervului cubital si a nervului radial. Leziunea nervului median, determina incapacitatea de-a realiza flexia in articulatia interfalangiana a indexului, de a flecta falanga terminala a policelui, de a pierde sensibilitatea de partea radiala a palmei, si a afecta la nivelul pumnului muschiul abductor. Leziunea nervului  cubital, determina abductia degetului mic cu deformarea lui ,,in gat de lebada " a mainii, cu pierderea sensibilitatii deasupra degetului mic si pe arie variabila la nivelul degetului inelar. Leziunea nevului radial (nervul care deschide palma), determina scaderea sensibilitatii prin mentinerea pumnului strans, poate cuprinde partea dorsala a radacinii policelui.
    
O  leziune la nivelul membrului superior poate fi data de sindromul de tunel carpian, care reprezinta compresiunea nervului median, la nivelul ligamentului articulatiei pumnului, determinand furnicaturi si durere in palma, muschii implicati fiind abductor policis brevis, cu atrofia muschilor palmei.
    
O alta leziune neuromusculara la nivelul membrului superior, poate fi data de spondiloza cervicala, cu afectarea radacinilor nervoase, si anume: durere in brate si degete, reflexe diminuate, pierderea sensibilitatii periferice, pareze de neuron motor periferic. Muschii interesati sunt bicepsul brahial, asociat cu lezarea nervului cubital (flexor carpi ulnaris) - pacientul opune rezistenta la extensia pumnului.
    
Recuperarea unor leziuni neuromusculare presupune realizarea si urmarea cu strictete a unui plan terapeutic bine structurat, realizat de catre un terapeut cu experienta. Tratamentul recuperator trebuie instituit cat mai precoce posibil. Cele mai eficiente proceduri terapeutice sunt kinetoterapia, fizioterapia, cuprinzand  laserterapia si electroterapia si masajul terapeutic.
    
Tratamentul kinetic constituie un mijloc deosebit de recuperare a leziunilor neuromusculare. Kinetoterapia, terapia prin miscare are rol in tonifierea musculaturii afectate, reeducarea prehensiunii, cresterea coordonarii miscarilor, si desigur calmarea durerilor, etc. Kinetoterapia intervine si in reeducarea sensibilitatii. Aceasta terapie  foloseste tehnici particulare ce uzeaza din plin de facilitarea periferica si centrala  a activitatii neuromusculare. O asociere eficienta a tratamentului kinetic in recuperarea leziunilor neuromusculare o reprezinta asocierea cu terapia ocupationala, ergoterapia.
    
Fizioterapia poate fi  utilizata cu bune rezultate in tratamentul leziunilor neuromusculare datorita efectelor sale beneficice: efect analgezic, efect trofic, efect stimulant, efect relaxant, etc. In cadrul tratamentului complex, se foloseste  laserterapia, electroterapia: curenti diadinamici, curentii interferentiali, curentii de joasa frecventa, curentii de medie  frecventa, diapulse, termoterapia, crioterapia etc.
    
Masajul este deasemenea recomandat avand numeroase efecte benefice in tratamentul leziunilor neuromusculare. Are efect analgezic, trofic, stimulant, etc.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â