Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament recuperare postoperatorie membru superior
Unele traumatisme (fracturile, luxatiile, entorsele), la nivelul membrului superior, survenite prin lovire sau prin cadere, precum si  situatiile  care presupun eliberarea unor nervi afectati de compresiuni, necesita abordarea interventiei chirurgicale. In acest sens, dupa orice interventie chirurgicala este necesara instituirea unui program recuperator.
    
Pentru ca, oricat de eficient ar fi tratamentul chirurgical in redarea unei functii normale a membrului superior, dupa o leziune traumatica, tehnicile de microchirurgie trebuie completate in mod obligatoriu cu programe de recuperare prin mijloace terapeutice precum:  kinetoterapia, fizioterapia si masajul terapeutic.
    
In tratamentul de recuperare postoperatorie, tratamentul  kinetoterapic urmareste precoce, controlul inflamatiei postoperatorii, controlul si favorizarea procesului de cicatrizare a partilor moi, precum si recuperarea functiei articulare (mobilitatea, rezistenta, forta), etc.
    
Controlul inflamatiei postoperatorii se realizeaza prin repaus articular total, asigurat de o orteza. Pozitia inalta, antidecliva, mobilizarea activa  in flexie-extenie, a segmentelor ce nu au fost supuse interventiei chirurgicale, asigura reducerea semnificativa a edemului, a reactiilor inflamatorii, si implicit a durerii.
    
Favorizarea cicatrizarii partilor moi incepe imediat dupa faza acuta (considerata in medie de 10 zile), prin exercitii active ale grupelor musculare din zonele invecinate locului unde a fost efectuata operatia.
    
Un program de kinetoterapie pasiva sustinuta pentru mentinerea unei bune mobilitati articulare se dovedeste a fi necesar si foarte eficient prin urmare. Recuperarea fortei musculare incepe dupa aproximativ 45 de zile de la operatie prin exercitii active izodinamice cu incarcare progresiva. De preferat sunt exercitiile rezistive concentrice efectuate din diferite pozitii si in diferite sectoare de mobilitate.
    
In primele stadii postoperator, desi se dovedesc a fi foarte utile, aplicarea unor proceduri de electroterapie  antiinflamatorie si antalgica, sunt destul de greu de realizat, din punct de vedere tehnic. Stimularea electrica a muschilor din regiunea in care s-a efectuat interventia chirurgicala, in special cu ajutorul curentilor de joasa frecventa si a celor de medie frecventa sub forma interferentiala, poate grabi procesul de cicatrizare a partilor moi. Se pot folosi foarte bine, crioterapia locala, ultrasonoterapia, si laserul cu conditia respectarii parametrilor adecvati stadiului inflamator local.  O mentiune aparte merita sa fie facuta pentru hidrokinetoterapie. Aceasta procedura este indispensabila si aduce un beneficiu imens recuperarii, in special a amplitudinii articulare.
    
Masajul terapeutic completeaza eficient programul de recuperare prin procedeele principale, avand ca principal scop reducerea durerilor si a inflamatiilor. Masajul este foarte eficient in tratamentul recuperarii postoperatorie, obtinand importante efecte analgetice, antiinflamatorii, trofice, circulatorii, etc.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â